Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als taalvrijwilliger kan je hier een erg belangrijke bijdrage aan leveren.

Wat is een taalvrijwilliger?

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van een of meerdere basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je leert bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Het vrijwilligerswerk vindt vaak plaats bij jou in de buurt. Dit kan op verschillende manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje.

Via vrijwilligersorganisatie

Hoe werken als vrijwilliger er inhoudelijk uitziet? Dat hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat. Als taalvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een (vrijwilligers)organisatie in de buurt, zoals de Vrijwilligerscentrale, Gilde, Humanitas of een werkgever. Stichting Lezen en Schrijven heeft zelf geen vrijwilligers in dienst.

De organisaties hebben elk hun eigen werkwijze. Sommige richten zich bijvoorbeeld op lezen en schrijven en andere op digitale vaardigheden. Ook zijn er verschillen in achtergrond van de deelnemers: zo zijn er organisaties die zich vooral richten op deelnemers met Nederlands als moedertaal (NT1), andere richten zich meer op deelnemers met Nederlands als tweede taal (NT2). 

Training en ondersteuning

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je kunt altijd met je vragen terecht bij de organisatie waaraan je gekoppeld bent. Ook bij een docent, Taalhuis in de bibliotheek of via deze website kun je ondersteuning krijgen.

Kijk ook op Startpunt Vrijwilligers, waar je lesmateriaal kan vinden waarmee je als vrijwilliger aan de slag gaat.

Taalvrijwilliger, iets voor jou?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren, zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is Taalvrijwilliger worden misschien iets voor jou! Daarbij is het vrijwilligerswerk ook geschikt voor studenten, bij sommige studies kun je het zelfs opnemen als onderdeel van je opleiding.

Eerst weten waar je aan begint?

Vrijwilligerswerk is verantwoordelijk werk. Het is daarom goed om te weten waar je aan begint. Dat kan met de taalvrijwilligerscheck.

Na je aanmelding

Nadat je je hebt aangemeld, nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Wil je bijvoorbeeld een deelnemer een-op-een begeleiden of liever in een groep samen met een docent? We bekijken wat er mogelijk is bij de (vrijwilligers)organisaties bij jou in de buurt. Ook krijg je meer informatie over de volgende basistraining bij jou in de buurt.