Slider Stichting Stichting Lezen en Schrijven

“Leren lezen en schrijven brengt mij heel veel. Ik durf nu meer. Jij kan het ook!”

“Leren lezen en schrijven brengt mij heel veel. Ik durf nu meer. Jij kan het ook!”

Tineke Leyten, Taalambassadeur

Better lêze en skriuwe?

0800 - 023 44 44

Wist u dat ruim ruim 13% van de Friezen tussen de 16 en 65 jaar moeite heeft met lezen en schrijven?
Formulieren invullen, bijsluiters lezen, reizen met de trein. Dat is dan lastig.
Beluister hier de ervaring van Tineke Leyten. Zij had moeite met lezen en schrijven.
 

Better lêze en skriuwe yn Fryslân?

2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer. Zij kunnen daardoor niet goed meedoen in onze maatschappij. Ook duizenden Friezen hebben te maken met dit probleem. Gelukkig is hier iets aan te doen!

Kent u iemand die net als Tineke beter wil leren lezen en schrijven? Bel dan 0800 - 023 44 44 voor gratis advies. Of vul een formulier in op de website. Ook kunt u een (Digi)Taalhuis bezoeken voor meer informatie.
 

Wilt u laaggeletterdheid in Friesland aanpakken?

Het oplossen van laaggeletterdheid vraagt om samenwerking. Er zijn al vele Friese gemeenten en organisaties die zich inzetten. Daardoor neemt armoede af, vinden meer mensen een baan, verbetert hun gezondheid, groeien hun kinderen op met aandacht voor taal en krijgt iedereen gelijke kansen. Ook u kan iets doen!

Het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven biedt gemeenten en organisaties ondersteuning in het opbouwen van een lokale infrastructuur. Zo kunnen we samen zo veel mogelijk laaggeletterden vinden en scholen. Meer informatie over het programma: taalvoorhetleven.nl. Neem vrijblijvend contact op met een lokale projectleider via taalvoorhetleven.nl/contact, bel 070 - 302 26 60 of mail naar info@lezenenschrijven.nl.
 

Kom langs in het Digi-Taalhuis!

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terechtkan die aan de slag wil met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Je kunt er informatie krijgen over een passende taalcursus, het aanbod in de buurt en er zijn vaak computers om op te oefenen. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Vaak bevindt een Digi-Taalhuis zich in een bibliotheek. Ook zijn er Digi-Taalhuis in ziekenhuizen of bij gemeentelijke loketten. Het is een samenwerkingsverband tussen meerdere lokale partners, zoals de gemeente, bibliotheek, taalaanbieders, lokale vrijwilligersorganisaties en welzijnsorganisaties.

In bijna 20 Friese gemeenten is een Digi-Taalhuis en binnenkort openen er meer.
Bekijk hier een overzicht van alle Digi-Taalhuizen in Friesland.
 

Praktijkvoorbeeld: het MCL

“Je hoeft je echt niet te schamen. Zeg het je arts gewoon, als je de informatie niet begrijpt,” moedigt Linda Kampschreur, Internist Medisch Centrum Leeuwarden, aan. Het MCL is een actieve samenwerkingspartner in de aanpak van laaggeletterdheid. Zo plaatsen zij in de Week van de Alfabetisering (5 t/m 11 september) in de centrale hal van het ziekenhuis vier grote banieren met daarop foto's en ervaringen van een ex-laaggeletterde, een taalvrijwilliger, een medisch assistent en een internist. Er is daarbij informatie beschikbaar over hulp bij lezen en schrijven. Ook de beeldschermen in de poliklinieken tonen deze ervaringen. Het MCL brengt de problematiek actief onder de aandacht bij medewerkers. Zij worden er regelmatig via interne media op geattendeerd hoe laaggeletterdheid bij patiënten te herkennen is.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK