Bondgenootschap Drenthe

Bondgenootschap Drenthe startte in september 2013. Inmiddels telt het bondgenootschap Drenthe ongeveer 30 bondgenoten.

Voor iedereen die betrokken is bij het verminderen van laaggeletterdheid in Drenthe

Met 120 deelnemers was er op 5 februari in een goed gevulde Statenzaal een conferentie over laaggeletterdheid, een onderwerp dat lééft. Assen voelde op dat gebied even het middelpunt van de wereld. Dat gevoel werd nog versterkt doordat in het radio 1-journaal aandacht werd besteed aan de bijeenkomst. Ard van der Tuuk, gedeputeerde provincie Drenthe, waardeerde dat er zoveel betrokken mensen aanwezig waren. Hij riep iedereen op met ideeën te komen voor de oplossing van het probleem. De provincie wil een steentje bijdragen, ook financieel. Maurice Hoogeveen, wethouder in Assen, concludeerde dat zoveel deelnemers afspraken moeten maken over samenwerken. In gezamenlijkheid is het probleem aan te pakken.Vervolgens kon een aantal taalambassadeurs, onder wie de net verkozen Taalheld Ineke van der Weide, hun kant van het verhaal vertellen.

In een aantal workshops konden de deelnemers zich verder verdiepen in de problematiek en mogelijke oplossingen. Dat er in de workshops al veel ideeën uitgewisseld worden, bleek wel, de deelnemers kunnen er moeilijk een einde aan maken.

Daarna vertelde Arjan Beune, adjunct-directeur van de Stichting Lezen en Schrijven, over het Taal voor Leven project. Albert Trip, wethouder van Borger-Odoorn, kreeg het laatste woord. Hij vertelde dat hij nog niet zo lang betrokken is bij laaggeletterdheid, maar zeer onder de indruk is van de taalambassadeurs. Hij beschouwt het als een uitdaging om de laaggeletterden te vinden. Hij sloot af met de oproep “samen verder voor een geletterd Drenthe”.

 

Bondgenootschap Drenthe Een goed gevulde zaal in het provinciehuis in Assen

Bondgenoten

Biblionet Drenthe; Bibliotheken: Aa en Hunze, Assen, Borger, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden Drenthe, Noordenveld, Odoorn, Tynaarlo en Westerveld; Expertisecentrum De Trans; Gemeenten: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden Drenthe, Meppel, Noordenveld en Tynaarlo. Instituten: Dagnall Talen Instituut, Educatie-Plus SWV-bedrijven: Alescon, Emco en Reestmond; Provincie Drenthe, ROC ’s: Alfa-college en Drenthe College; S-BB; VNO-NCW Noord; Volksuniversiteiten: Emmen, Hoogeveen en Steenwijkerland/Meppel; Welzijnswerk Stichting Welzijn Mensenwerk, Welzijnswerk Midden-Drenthe, Buurtsupport Emmen; Werkplein Baanzicht  Woonzorg Nederland, Pi Veenhuizen.