“Ik motiveer mezelf elke dag”

Elayna: “Ik wist eerst helemaal niet dat ik laaggeletterd was. Tot ik in Nederland geen baan vond. Toen ging ik naar school. Dat vond ik prima. Want je hebt taal nodig om je te kunnen ontwikkelen.

Nu kan ik beter lezen en schrijven. Daardoor ben ik mondiger. Ik durf alles te vragen. En ik vertel anderen over laaggeletterdheid. Ook weet ik beter wie ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn. Ik ben echt trots op mezelf. En als er iets misgaat, dan zie ik dat als een kans om te leren. Want ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik vroeger dacht.

Ik motiveer mezelf elke dag. Ik hoop dat anderen dat ook gaan doen. Dat ze hun eigen kracht vinden en niet bang zijn.”

Over Elayna

Elayna werkte jarenlang met veel plezier als jongerenwerker op Curaçao. Papiaments is haar moedertaal. Op school kreeg ze ook Nederlands. In 2021 verhuisde ze naar Ridderkerk. Ze wilde hier in Nederland graag met haar werk doorgaan. Maar hoe vaak ze ook solliciteerde, ze werd nergens aangenomen. Samen met haar werkcoach ontdekte ze hoe dat kwam. Haar beheersing van de Nederlandse taal was niet goed genoeg om écht mee te kunnen doen in de maatschappij. Het lag dus niet aan haar motivatie en werkervaring. De taal was het struikelblok.

Om daar wat aan te doen ging Elayna op Nederlandse les. Na een jaar schreef ze zich in voor het derde jaar van de mbo-opleiding Social Work. Zodat ze ook in Nederland jongeren kan helpen.

Elayna is ook Taalambassadeur. In die rol wil ze zichzelf verder ontwikkelen. En ze hoopt anderen over de streep te trekken om de taal beter te leren. Met haar passie en humor weet ze professionals op een hele bijzondere manier aan te spreken. Haar motto is: Taal is de sleutel tot groei!

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs