“Ik ben een stukje rijker geworden”

Hans: “Als plaagdierbestrijder moest ik rapporten schrijven. Dat lukte me niet. Toen vroeg mijn baas of ik moeite had met lezen en schrijven. Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken wat ik kon bijleren.

Mijn ouders zeiden vroeger dat ik dom was. Maar dat ben ik niet. Ik werk al vanaf mijn 14e. Ik ben goed met mijn handen. Ik kan alles in huis maken. En ik heb mijn diploma gehaald omdat ik alles onthield. Daarom wilde ik een leraar die normaal les gaf. Die niet kleinerend deed.

Uiteindelijk ging ik terug naar school. Na 2 jaar kon ik lezen en schrijven. Mijn baas gaf me op voor de voorleesweken op een basisschool. Ik las 350 kinderen voor. Het zweet stond op mijn rug. Maar het ging heel goed!

Ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik moeite had met lezen en schrijven. In een restaurant vroeg ik gewoon aan een vriend wat er op de menukaart stond. Maar nu ik het wel kan ben ik toch een stukje rijker geworden. Ik ben er trots op dat ik nooit mijn hand heb opgehouden, maar dat ik altijd overal hard voor heb gewerkt. En dat ik met mijn achtergrond anderen kan helpen.

Tegen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven wil ik zeggen: je hoeft je niet te schamen. Kom uit de schaduw, stap in het licht. Ook jij hebt iets in je waarmee je je sterk kan maken! Het maakt je zo trots als je straks aan je kind of kleinkind kunt voorlezen.”

Over Hans

Hans weet nog goed hoe het ging toen hij laaggeletterd was. Als hij moest lezen of schrijven gebruikte hij trucjes. Hij zei bijvoorbeeld dat hij zijn bril was vergeten. Of dat hij het formulier thuis wel invulde. Als hij daarop werd aangesproken gaf hij een grote mond. Om zo mensen op afstand te houden.

Uiteindelijk volgde Hans bij zijn werkgever, afvalverwerkingsbedrijf Irado, een Nederlandse taalcursus. Toen zijn leraar hem bijna 10 jaar geleden vroeg of hij Taalambassadeur wilde worden, zei hij ja. Want hij houdt wel van een uitdaging. Het is goed voor zijn ontwikkeling. En het brengt hem op veel verschillende plekken: bedrijven, gemeentes, scholen, informatiemarkten. Die afwisseling vindt hij leuk.

Hans weet nog goed dat hij de eerste keer als Taalambassadeur over zijn eigen ervaringen vertelde. Het was buiten koud, maar hij stond te zweten. Nu vertelt hij zijn verhaal veel makkelijker. Hans kan goed uitleggen waarom het belangrijk is om op de werkvloer aandacht aan basisvaardigheden te besteden. Hij werkt zelf nog steeds bij Irado en spreekt ook jongere collega’s aan om de stap te zetten naar taallessen.

Hans weet dat veel mensen die laaggeletterd zijn zich schamen. Hij laat zien dat dat helemaal niet nodig is. En dat ze niet de enigen zijn. Hij vindt het dankbaar werk om anderen op deze manier verder te helpen.

Hans doet ook mee aan testpanels om brieven, vragenlijsten en websites te bekijken. Hij let dan op of de taal die wordt gebruikt duidelijk is. Zo helpt hij de klant en de medewerkers. En hij is te zien in Buitenspel, een korte film die aandacht vraagt voor laaggeletterdheid. Ook is Hans een vaste kracht in het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond. Daar weet hij cursisten en professionals op een unieke manier te inspireren.  

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs