“Kunnen lezen en schrijven betekent voor mij vrijheid.”

Melvin: “Als je niet kan lezen en schrijven, kan je niet leven. Je moet altijd anderen om hulp vragen. Bijvoorbeeld als je met de trein wil reizen. Of als je je rekeningen moet betalen. En als je wat wil bereiken. Want toen ik wat met kunst wilde gaan doen, merkte ik dat dat niet lukte.

Ik wist altijd al dat ik een probleem had. Maar ik wist niet hoe ik het op moest lossen. Tot iemand tegen me zei: ga op taalles. Dat kun je! Je bent slim genoeg. Ik ben er trots op dat het me is gelukt om te leren lezen en schrijven. Ik dacht dat het me niet zoveel deed dat ik hulp nodig had. Maar nu weet ik hoe fijn het is als je dingen zelf kan. Het betekent vrijheid voor mij. Ik had gewild dat ik het veel eerder had gedaan.

Nu ben ik Taalambassadeur. Ik richt me vooral op het voorkomen van leesproblemen bij jongeren. Want ik wil niet dat iemand hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Daarom vertel ik mijn verhaal. En beantwoord ik vragen. Als ik 1 of 2 jongeren bereik ben ik al blij. Mijn tip voor hen is: geloof in jezelf. Als ik het kan, kun jij het ook. En wees niet bang om hulp te vragen. Er zijn altijd mensen die willen helpen.”

Over Melvin

Melvin is ervan overtuigd dat taal voor iedereen belangrijk en haalbaar is. Zolang je maar vertrouwen hebt in jezelf. Hij weet uit eigen ervaring dat het een verschil kan maken als een volwassene/mentor dat vertrouwen in jou uitspreekt. Met zijn inzet hoopt hij het vertrouwen van jongeren te vergroten. Hij wil dat ze weten dat het nooit te laat is om te leren. En dat lezen geweldig is.

Melvin richt zich bewust op jongeren. Omdat hij preventie belangrijk vindt. En omdat daar volgens hem nog te weinig aandacht voor is. Daarom is hij te zien in een filmpje voor een nieuwe lessenserie. En vertelt hij zijn krachtige verhaal op middelbare scholen. Dat doet hij op zo’n open en eerlijke manier dat het echt aankomt bij de leerlingen. Hij inspireert ze.

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs