“Door de taallessen weet ik: ik mag er zijn”

Tiny: “Ik was als kind al teruggetrokken. Ik hield me op de achtergrond. Er werd vaak tegen me gezegd dat ik iets niet kon. Uiteindelijk geloofde ik zelf ook dat ik niets kon. Dus toen ik op mijn 14e met school kon stoppen, was ik blij. Daarna zorgde ik voor het hele gezin.

Ik ben met taalles begonnen omdat ik beter wilde leren lezen en schrijven. Maar nog meer omdat ik zekerder wilde worden. Ik wilde wat meer durven. En dat is gelukt. Door de lessen weet ik: ik mag er zijn. Ik onderneem nu dingen die ik eerst niet durfde.

Ik probeer anderen ook te helpen. Ik stuur mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden bijvoorbeeld naar de bibliotheek. Of ik laat ze een aanmeldformulier invullen. En ik help als vrijwilliger Oekraïners die de taal willen leren.

Natuurlijk kan ik nog steeds mijn dochters om hulp vragen. Maar ik wil het zelf kunnen. Ik ben trots op mezelf dat ik dit heb durven aanpakken.”

Over Tiny

Tiny staat altijd voor anderen klaar. Dus meldde ze zich aan als vrijwilliger om een groep Oekraïners te begeleiden naar de Taaloefengroep in de bibliotheek. Dat vond ze zo leuk dat ze ook bij de oefengroep als vrijwilliger wilde helpen. Tijdens een intakegesprek hoorde ze wat de bibliotheek allemaal doet voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Een week later meldde Tiny zich bij het inloopspreekuur voor mensen die hulp willen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden. Ze had zelf ook wel moeite met sommige Nederlandse woorden. Ook begreep ze niet alle brieven. En ze was niet zo goed met de computer, dus ze vroeg haar dochters vaak om hulp. Daar wilde ze verandering in brengen!

Tiny zit nu in een NT1-groep om haar Nederlands te verbeteren. En ze zit in een Klik & Tik groep om aan haar computervaardigheden te werken. Zelfs daar helpt ze anderen. Bijvoorbeeld als een medecursist moeite heeft met oefeningen en een beetje moedeloos wordt. Dan vertelt Tiny dat ze zelf eerst net zo achter de computer zat. Maar dat het steeds makkelijker gaat en dat het echt goed komt.

Ze motiveert haar medecursisten en de Oekraïense dames uit de oefengroep op een hele fijne en positieve manier. Ze geeft iedereen complimenten die een oefening goed doet of een moeilijk woord goed uitspreekt. En aan het eind van elke les helpt ze met opruimen.

Tiny wil zich kunnen (blijven) redden. Daarom heeft ze zich nu aangemeld voor de cursus Digisterker. Tiny gaat in volle vaart vooruit! 

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs