Organiseer een theater-, muziek- of filmavond voor een select groepje betrokkenen en laat mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met de schoonheid van taal. Of organiseer een debat, lezing of inhoudelijk symposium over laaggeletterdheid om samen met partners en andere geïnteresseerden tot meer verdieping te komen. Laat daarbij een grotere groep mensen meegenieten door middel van een livestream. Natuurlijk kun je ook kennis delen door een training te organiseren, bijvoorbeeld als bedrijf of school, over het thema Herkennen & Doorverwijzen. Deze training zou je ook online kunnen aanbieden. 

(Online) Voorstelling over taal  

Zoek uit of er artiesten in jouw buurt zijn die een voorstelling of presentatie over taal willen geven. Dat kunnen dichters, zangers, schrijvers, acteurs of cabaretiers zijn. Laat ze bijvoorbeeld uit eigen werk voorlezen. Met zulke optredens benadruk je het belang en de schoonheid van taal en kun je na afloop het onderwerp laaggeletterdheid bespreekbaar maken. Vergeet ook niet de weg naar taalhuizen te wijzen. Deze optredens kun je opnemen en livestreamen zodat er toch een grote groep mensen van kan genieten.  

Film over taal  

Lezen komt op allerlei manieren terug in bekende films. Organiseer daarom een gezellige filmavond in de bibliotheek of in een film- of buurthuis bij jou in de buurt. De avond kun je openen met een korte voorbespreking of inleiding met bijzondere gasten. Filmtips zijn The Reader, I, Daniel Blake of Buitenspel, waarin mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een gezicht krijgen, gerelateerde problematiek wordt besproken en het taboe op het onderwerp wordt doorbroken. 

Let op: hou rekening met filmrechten. Via deze link kan je een licentie kopen om een film te vertonen in een gezelschap. De film Buitenspel (duur: 10 minuten) kun je overigens rechtenvrij vertonen, mits je de bron vermeldt.  

Bijeenkomst op school 

Organiseer een minibijeenkomst op school. Denk bijvoorbeeld aan een informatiemiddag voor leerkrachten over laaggeletterdheid bij ouders van schoolgaande kinderen en vraag zo aandacht voor het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterde ouders. Doe dit in shifts zodat je met kleine groepjes bent. 

Bijeenkomst op je werk  

Ook op de werkvloer komt laaggeletterdheid voor. Maar liefst 740 duizend werknemers in Nederland zijn laaggeletterd. Stimuleer daarom de betrokkenheid van leidinggevenden bij het onderwerp, zet in op het herkennen van laaggeletterdheid op de werkvloer en onderzoek hoe werkgevers hun medewerkers richting geletterdheid kunnen begeleiden. 

(Online) Symposium over laaggeletterdheid 

Wil je jouw activiteit de nodige verdieping geven? Zodat kennis kan worden gedeeld en taalnetwerken elkaar in de aanpak van laaggeletterdheid kunnen versterken? Organiseer dan een (online) debat of symposium met deskundigen, bijvoorbeeld over de relatie tussen laaggeletterdheid en schuldenproblematiek. Of presenteer een onderzoek en laat ervaringsdeskundigen aan het woord. Wil je interactie met je publiek? Organiseer online breakouts over eenvoudig communiceren of een online paneldiscussie over hoe je als gemeente tot een duurzame aanpak van laaggeletterdheid kunt komen.