Slider Stichting Stichting Lezen en Schrijven

MOEITE MET LEZEN OFZO?

MOEITE MET LEZEN OFZO?

Wij helpen! Schrijf je hier in.

Beter lezen en schrijven? Bel!

tel: 0800 023 44 44

Moeite met lezen en schrijven

Wist u dat 1 op de 9 Nederlanders tussen de 15-65 jaar smoesjes gebruikt om te verbergen dat zij grote moeite hebben met lezen en schrijven? Voor deze mensen zijn alledaagse handelingen zoals reizen met openbaar vervoer of begrijpen van bijsluiters bij medicijnen niet makkelijk. Zij verdienen een tweede kans, want lezen en schrijven is een basisrecht voor iedereen.

We staan er vaak niet bij stil, maar we worden omringd door taal. Denk hierbij ook aan digitale teksten, zoals in e-mails, formulieren of op websites. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dusdanig dat zij niet volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. Dit noemen we laaggeletterdheid. Het oplossen van laaggeletterdheid vraagt om samenwerking. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten. Ook u kunt iets doen!

Signalen herkennen

De kans is groot dat u een laaggeletterd persoon kent. Ook al weet u dat zelf misschien niet. Iemand die opvallend vaak zijn leesbril vergeet. Of die een boek lezen zonde van de tijd vindt. Die liever niet met openbaar vervoer reist. Of iemand die geen buitenlandse films of series kijkt en formulieren het liefst thuis invult. Dit zijn allemaal signalen waaraan u kunt herkennen dat iemand mogelijk moeite heeft met lezen of schrijven. 

Verbergen ... geen probleem

Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking en mensen weten het soms goed te verbergen. Zij zijn bang om dom gevonden te worden. Maar laaggeletterdheid heeft niets te maken met intelligentie. Het ligt vaak aan een combinatie van factoren, zoals: problematische thuissituatie, opgroeien in een taalarme omgeving, leer- en gedragsproblemen, weinig schoolervaring of onvoldoende gebruik van lees- en schrijfvaardigheden. 

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ervaren dit niet altijd als problematisch. Zij hebben ermee leren leven. Zij weten zich zo te redden dat anderen niet in de gaten hebben dat ze eigenlijk laaggeletterd zijn.

Toch zijn deze mensen kwetsbaar. Relatief kleine veranderingen in hun omgeving kunnen al grote gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer zij meer taken krijgen in hun werk door een reorganisatie of wanneer een bushalte in de buurt tijdelijk vervalt. Ingrijpende veranderingen (verlies van baan, overlijden van partner, scheiding), die we allemaal kunnen tegenkomen in ons leven, raken laaggeletterden dubbel zo hard: ineens moeten zij belangrijke papieren lezen en formulieren invullen ... 

Altijd iets aan te doen!

Gelukkig is hier iets aan te doen! Iedereen kan beter worden in lezen en schrijven. Dat betekent niet automatisch “terug naar de schoolbanken”. Er zijn verschillende oplossingen en vormen van taalles die rekening houden met persoonlijke omstandigheden en aansluiten op individuele behoeften. Hulp bij lezen en schrijven is altijd dichtbij en op maat. Bent of kent u iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Bel dan 0800 023 4444 voor gratis advies en coaching!

Moeite Met Lezen Ofzo wordt gefinancierd vanuit het programma Tel mee met Taal van de Rijksoverheid.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK