Bijna 90.000 mensen in actie tijdens 15de Week van de Alfabetisering

Ruim 1.200 organisaties en bijna 90.000 mensen kwamen tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Daarmee vestigt deze 15de editie een record in de geschiedenis van de themaweek.  Stichting Lezen & Schrijven ziet de toename van het aantal activiteiten als bevestiging dat steeds meer mensen zich inzetten voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. De stichting is sinds 2004 de initiatiefnemer voor de Week van de Alfabetisering. De Week van de Alfabetisering had dit jaar als thema DURF.

Laaggeletterdheid

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen dat zij grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze vaak ook moeite met bijvoorbeeld computer, tablet en smartphone. Dat maakt het voor hen moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met familie, geldzaken regelen of bijvoorbeeld een bijsluiter begrijpen. Het aantal laaggeletterden stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die met een taal- en rekenachterstand van school komen. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden.

Bijna 90.000 mensen in actie tijdens 15de Week van de Alfabetisering De Week van de Alfabetisering werd geopend in het radioprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 5, waarin Van Inkel gesprekken voerde met directeur-bestuurder Geke van Velzen en taalambassadeur Marco Zeeman.

Basisscholen

In de Week van de Alfabetisering organiseren traditiegetrouw onder meer bedrijven, bibliotheken, gemeenten, vrijwilligersorganisaties en ziekenhuizen activiteiten in de eigen wijk, dorp of stad. Dit jaar was er een explosieve toename van het aantal basisscholen dat zich inzette. Aan de door De Efteling, Stichting Lezen & Schrijven en Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde TaalChallenge namen 416 scholen deel. Ruim 10.000 leerlingen deden iedere schooldag taal- of rekenopdrachten. Ook ruim 1.800 gezinnen speelden de TaalChallenge. Eén op de negen ouders met schoolgaande kinderen is laaggeletterd. Kinderen van wie beide ouders laaggeletterd zijn, hebben driemaal grotere kans om zelf later ook laaggeletterd te worden. De winnende basisschool mag op schoolreis naar De Efteling. Het winnende gezin krijgt een weekendje weg naar het park. Stichting Lezen & Schrijven neemt contact op met de winnaars.

Jose Brunselaar, ex-laaggeletterde en TaalHeld 2018:
“Ik ging al jong werken en daardoor niet naar school. Niet kunnen lezen en schrijven, zorgde tientallen jaren voor stress en problemen. Totdat ik de stap durfde te zetten om naar school te gaan. Ik kwam in een fijne klas waar er echt naar mij geluisterd werd. En ik op mijn eigen tempo kon leren lezen en schrijven. Er ging een wereld open voor mij. Ik heb het gevoel dat ik meetel. En wat ik nu allemaal kan en doe, gun ik andere laaggeletterden zo ontzettend.”

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven:
“De aanpak van laaggeletterdheid is er één van de lange adem. We kunnen bovendien het tij alleen keren als iedereen zich inzet. Politiek, onderwijs, bedrijfsleven, media, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties hebben een rol in de aanpak. De Week van de Alfabetisering is het voorbeeld dat het kan: sámen in actie komen voor een geletterd Nederland. De gehele samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK