Brabantse schrijvers lanceren verhalenbundel laaggeletterden bij Bondgenootschap

Dinsdag 7 maart lanceerden bekende Brabantse schrijvers een verhalenbundel in makkelijke taal, getiteld ‘Lokale Liefde’ tijdens een bijeenkomst van het Bondgenootschap voor Geletterdheid. In de bundel, uitgegeven door Stichting Lezen & Schrijven, staan herinneringen van laaggeletterden die een cursus volgen in Brabant. De verhalen zijn in makkelijke taal en dienen als oefenmateriaal voor cursisten en als inspiratie voor vrijwilligers, docenten of partners. Initiatiefnemer Karin Giphart reikte het eerste boekje uit aan gedeputeerde Henri Swinkels (provincie Noord-Brabant). Daarna ontvingen alle cursisten, schrijvers en bondgenoten een exemplaar.

"Gedeputeerde Swinkels: “Door te lezen kun je je verplaatsen in iemand anders.”"

Cursiste Anne vertelt: “Als ik hier iemand mee aan het lezen krijg zou dat mooi zijn. Voordat ik op cursus ging had ik had er niet van durven dromen dat ik ooit een dik boek zou lezen!” Docent Mieke vult aan: “Het zijn de cursisten die het beste duidelijk kunnen maken wat het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven en dat te overwinnen.”

Gedeputeerde Swinkels vertelde toen hij het eerste boekje overhandigd kreeg: “Taalvaardigheid is niet vanzelfsprekend. Door te lezen kun je je verplaatsen in een ander. Je kunt daardoor beter begrijpen wanneer iemand wat anders vindt. In een tijd dat de samenleving onder druk staat is het belangrijk om begrip voor elkaar te hebben. Het boekje laat zien dat je met helder taalgebruik toch emotie kunt oproepen. Ik vind ‘Lokale Liefde’ een buitengewoon mooi initiatief waaraan veel mensen hebben meegewerkt. Het is een mooi boekje voor mensen die beter willen leren lezen, zij krijgen een steuntje in de rug van mensen die precies in hun schoenen hebben gestaan.”
 

Brabantse schrijvers, vrijwilligers en docenten

De Brabantse schrijvers Henk van Straten, Mijke Pol, Jace van de Ven, Hanneke van der Werf, Nanneke van Drunen, Jose Vriens, Pien Storm van Leeuwen en Karin Giphart en illustrator Job van Gelder lieten zich inspireren door persoonlijke herinneringen van laaggeletterden. Taalvrijwilligers en docenten van het Koning Willem I College, IBN, ABC leer mee, Taalbalans, ONS welzijn en Swinkels Structuur hielpen taalcursisten om deze herinneringen op papier te zetten.

Samen sta je sterk

De lancering was onderdeel van de avond ter gelegenheid van de 15e bijeenkomst van het Bondgenootschap voor Geletterdheid Noordoost-Brabant. Marian Janssen – de Goede, een van de oprichters van het bondgenootschap: “Het is niet erg als je laaggeletterd bent, het is wel erg als je er niets aan doet. We roepen mensen op om zich bij ons aan te sluiten en ruimhartig kennis en ervaring te delen. Samen sta je sterk. Vanavond werden veel ideeën geopperd voor volgende BGN-bijeenkomsten. Het bondgenootschap kan voorlopig vooruit.”
De ongeveer honderd aanwezigen bezochten daarna de kennismarkt waar zij hun kennis en ervaringen met elkaar deelden.

Meer informatie over Lokale Liefde Brabant is te vinden op www.lezenenschrijven.nl/lokaleliefde.
 

Brabantse schrijvers lanceren verhalenbundel laaggeletterden bij Bondgenootschap Gedeputeerde Swinkels, cursisten, schrijvers en docenten poseren met het boek ‘Lokale Liefde’. Fotograaf: remember-ing/Ingeborg van Els