Braziliaans Rupsje Nooitgenoeg

Ben je benieuwd hoe je Taal voor Thuis in de praktijk kunt gebruiken? Evelyn van Boven, taalregisseur voor Stichting Lezen & Schrijven in Zeeland, was op 21 mei in Zeeuws-Vlaanderen. Zij bezocht daar Liesbeth, een enthousiaste taalvrijwilliger. Liesbeth begeleidt samen met mede-taalvrijwilliger Annelies anderstaligen, waaronder een Syrisch gezin en een Braziliaanse moeder met een peuter van 3. Ze zijn onlangs gestart met het materiaal van Taal voor Thuis.

Vorderingen

Met het materiaal dat Liesbeth en Annelies tot nu toe hebben gebruikt, is het taalniveau van de ouders inmiddels gevorderd tot boven A2. Maar onlangs kregen de ouders een vraag vanuit de school van hun kinderen. Of zij hen thuis konden helpen met het uitbreiden van hun woordenschat? Liesbeth en Annelies gingen gelijk op zoek naar materiaal wat de ouders hierbij kan ondersteunen en kwamen uit bij Taal voor Thuis.

Taal voor Thuis

Liesbeth zegt dat ze heel blij is met Taal voor Thuis. De onderwerpen in het materiaal zijn herkenbaar en bieden veel aanknopingspunten om te oefenen. Samen met de ouder wordt er besproken hoe ze met hun kinderen aan de slag kunnen gaan. In het materiaal wordt ook veel aandacht besteed aan het oefenen met gesprekken, met de kinderen of met de school. Zo wordt zowel de woordenschat van de ouders als die van de kinderen vergroot.

Het materiaal van Taal voor Thuis is bedoeld voor ouders en hun kinderen. Het bestaat uit een aantal boekjes voor twee leeftijdscategorieën; 2-5 jaar en 6-12 jaar. Per leeftijdscategorie wordt ingegaan op verschillende onderwerpen die goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de kinderen. Voor de jongere kinderen zijn er bijvoorbeeld boekjes over ‘Eten’, ‘Familie en vrienden’ en ‘Feest’.  De boekjes voor de oudere kinderen hebben onderwerpen als ‘Hoe zit de school in elkaar?’ en ‘Wat vind jij het leukste vak op school?’.

Uitwisseling

Liesbeth en Annelies zijn heel enthousiast over de begeleiding van deze gezinnen. Er is veel uitwisseling over en weer en ze gaan ook samen op stap. Laatst was het kindje van de Braziliaanse Patricia jarig. Zij gaat naar de kinderopvang ‘Rupsje Nooitgenoeg’ en wilde graag trakteren. Toen Patricia van Liesbeth en Annelies hoorde wie ‘Rupsje Nooitgenoeg’ is, maakte zij deze mooie traktatie!

Meer informatie?

Stichting Lezen & Schrijven geeft taalvrijwilligers die ons lesmateriaal willen gebruiken graag inhoudelijke ondersteuning en advies. Wil je ook meer weten over ons aanbod en hoe je dat zo goed mogelijk kunt inzetten? Neem dan contact op met Evelyn van Boven: evelynvanboven@lezenenschrijven.nl

NB: Het lesmateriaal Taal voor Thuis is herzien. Na de zomer van 2019 is het materiaal beschikbaar onder de nieuwe titel Voor jou en je kind!

Braziliaans Rupsje Nooitgenoeg

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK