Dag 5 - Utrecht

De laatste activiteiten vinden dit weekend plaats. Met de uitslag van de gedichtenwedstrijd op zondag als afsluiter. Dag 5 van de Week van de Alfabetisering bracht de Razende Reporters naar Utrecht.

In de ochtend gingen de Razende Reporters naar een interessante taallunch in de Social Impact Factory. Partners van o.a. ministerie en Logius gingen 'omdenken' vanuit het perspectief van laaggeletterden. Anne de Gee van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: 'Wij kunnen niet zonder jullie als ervaringsdeskundigen als we ons werk willen verbeteren. Dat heeft de overheid heel hard nodig.”

Dag 5 - Utrecht

Na de lunch gingen de Reporters door hartje centrum op weg naar de Stadhuisbrug. Hier vonden ze een pop-up-taalmarkt waar taalvrijwilligers werden geworven. Ook wethouder Linda Voortman was hier aanwezig: “Utrecht telt nu 900 taalvrijwilligers, die mensen zijn hard nodig. Op naar de 1.000!”

Dag 5 - Utrecht

Bekijk het videoverslag van dag 5 van de Week van de Alfabetisering:

Taalakkoord, wereldrecord en straatscrabble

Het wereldrecord ‘langste taalles’ staat officieus op naam van Stichting Welzijn Alblasserdam, in Kampen vierden ze het 5-jarig bestaan van het Taalpunt, in bibliotheek Heusden kwam Verteltheater Kamishibai op bezoek, was er een taalbingo in Zoetermeer en was er een werkgeversevent ‘Geletterd aan het werk’ in Emmen. In het UMC werd het Amsterdams Taalakkoord uitgebreid tot bijna 50 organisaties! In Bussum waren er de Scrabbledagen! Met een gi-gan-tisch scrabblebord van de PvdA kon iedereen een leuk woord leggen! Met een kleine 1.000 activiteiten in het hele land is dit slechts een greep.

Dag 5 - Utrecht Taalakkoord Amsterdam
Dag 5 - Utrecht

In de media

  • Volkskrant: Leiders van een land bedoelen het vaak goed, maar soms…
  • Apeldoorns Stadsblad: Verhalenvertellers: uniek, creatief taalproject van Coda in De Week Van De Alfabetisering 
  • Noorderkrant: Kinderdichter Ten Boer actief voor de Week van de Alfabetisering
  • RTV Rijnmond: Pop-up taallessen in Rotterdam

We sluiten deze Week af met een prachtig artikel uit de Volkskrant met twee portretten van voormalig laaggeletterden Graddie Jansen-Van Leeuwen en Marina Wapperom. Lees het gehele artikel en/of bekijk de speciale reportage die de Volkskrant over hen maakte.