Dit is geen taalbus

Met camouflage aanbod wil de Zeeuwse Bibliotheek laaggeletterdheid opsporen en bespreekbaar maken. In de steden zijn ze al aardig op weg. Taalloketten en taalcafés bieden een divers aanbod op het gebied van basisvaardigheden. In de dorpen wordt ook hard aan de weg getimmerd, maar factoren als afstand en bereikbaarheid maken dat er soms een minder uitgebreid aanbod beschikbaar is. Dit terwijl ook op het platteland, net als in de steden, wellicht behoefte is er aan hulp bij basisvaardigheden.

Nog een bus?

Er is al een bibliobus die in de dorpen komt. Die richt zich met name op taal. Waarom dan nog een bus? De bedoeling van de nieuwe kleine bus is om het aanbod van de bibliotheek ook op het platteland completer te maken. Mensen die houden van lezen komen vanzelf naar de bibliobus toe. Maar de bibliobus is ook voorzien extra’s, zoals een oplaadpunt voor OV-chipkaarten en een geldautomaat. Dat is handig voor iedereen. En daar komt de kleine bus met de camouflage activiteiten in beeld.

Wat leer je in een camouflagebus?

In de kleine bus kun je terecht met vragen over de extra diensten van de bibliobus of over andere digitale zaken. Hier worden zaken aangeboden als hulp bij het werken met de telefoon, tablet en laptop. Bijvoorbeeld een digitaal foto album samenstellen of een email aanmaken. Maar ook hulp bij vragen over overheidszaken of boetes. Verder kan je er een introductie krijgen op mediacursussen en wordt er met organisaties samengewerkt op het gebied van telebankieren. En ja, er is ook een Taalloket, maar dat is slechts één van de vele dingen die aangeboden worden.

In de kleine bus wordt dus hulp geboden, vraaggericht, persoonlijk en op maat. De kleinschalige setting geeft de medewerkers op de bus de mogelijkheid om een gesprek aan te gaan en mensen eventueel door te verwijzen of te wijzen op andere mogelijkheden als daar behoefte aan is.

Interesse?

In dit filmpje legt Antoinette van Zanten van ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland uit aan Omroep Zeeland waarom het nodig was om dit initiatief te starten. Voor meer informatie over deze aanpak kan je contact opnemen met Evelyn van Boven, Taalregisseur van Stichting Lezen & Schrijven in Zeeland. Of met Jacolien Boogaard, coördinator Taalhuis Middelburg jboogaard@dezb.nl.

Dit is geen taalbus

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK