Doorbreek eenzaamheid bij ouderen, pak laaggeletterdheid aan

Zorg dat eenzame ouderen kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, door hen te stimuleren hun taal- en digitale vaardigheden te verbeteren. Dat zegt Stichting Lezen & Schrijven naar aanleiding van het onderzoek “Kwetsbaar en eenzaam? Risico’s en bescherming in de ouder wordende bevolking” van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vrijdag verscheen.

Uit het onderzoek van het SCP blijkt dat de individuele kans op eenzaamheid van ouderen afneemt, maar het aantal eenzame ouderen stijgt. Eenzaamheid ontstaat door risicofactoren zoals een kleiner worden sociaal netwerk, ziek worden en minder regie ervaren over het leven.

Een groot deel van de ouderen in Nederland loopt risico om laaggeletterd te zijn (45,3%), blijkt uit een rapport van de Zilveren Taalcompetenties dat eerder die week verscheen. Volgens het onderzoek ervaart 60% van de ouderen soms eenzaamheid.

Ouderen die vermoedelijk laaggeletterd zijn, ervaren vaker gezondheidsproblemen en voelen zich eerder hulpbehoevend en afhankelijk van anderen. Ook ondervinden zij problemen met het invullen van formulieren. Daarnaast hebben ze minder contact met sommige familieleden, vrienden, kennissen, buren en mensen uit het dorp.

Doorbreek eenzaamheid bij ouderen, pak laaggeletterdheid aan

Een redelijk percentage van de ouderen (20-31%) geeft aan kansen te zien om met taal bezig te zijn. Zij zeggen daaraan daar plezier te beleven, kunnen zo gezondheidsinformatie beter begrijpen, op de hoogte blijven van dingen die in de samenleving spelen en contact houden met vrienden of kennissen.

Rapport

Lees het rapport 'Kwetsbaar en eenzaam? Risico’s en bescherming in de ouder wordende bevolking'

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK