E-learning: Taalmeter in de praktijk

Voor organisaties die de Taalmeter (gaan) gebruiken is er een nieuwe e-learning beschikbaar. De e-learning laat zien hoe medewerkers de Taalmeter kunnen inzetten in hun dagelijkse werk. Om de e-learning zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk, werkte gemeente Hoogeveen mee aan de inhoud.

In gesprek met een cliënt

De e-learning bevat voorbeelden van gesprekken tussen een consulent en een cliënt over de Taalmeter. U ziet bijvoorbeeld hoe u kunt bespreken dat iemand de Taalmeter gaat maken. Ook ziet u voorbeelden van reacties van een cliënt en hoe u daarop kunt antwoorden. Heeft een cliënt moeite met lezen en schrijven? Dan krijgt u in de e-learning verschillende mogelijkheden te zien om de cliënt door te verwijzen naar een geschikte taalcursus.

Start de e-learning “De Taalmeter in de praktijk: in gesprek met een cliënt”

“Wij zetten de Taalmeter in omdat het cliënten kan helpen bij het vinden van een baan of het volgen van een training. Taal speelt daarbij een belangrijke rol”, vertelt Hendrik Jansen van gemeente Hoogeveen.

Naar een geschikt (taal)traject

Met de Taalmeter kunnen organisaties snel een indicatie krijgen of cliënten moeite hebben met lezen. Het is een online test met een aantal korte vragen, die deelnemers kunnen maken op een computer. De Taalmeter is onder andere geschikt voor sociale diensten, UWV Werkbedrijven en schuldhulpverleningsorganisaties. Sinds de introductie van de Taalmeter in 2013 maken inmiddels al meer dan 150 organisaties gebruik van de Taalmeter en zijn er al ruim 35.000 Taalmeters afgenomen.

“Met dit instrument kun je goed signaleren of iemand moeite heeft met taal. Je kunt ervoor zorgen dat een cliënt op de goede plek terechtkomt”, vertelt Tim Cathalina van de gemeente Rotterdam.

Meer meters

De e-learning en video gaan over de Taalmeter, maar zijn ook van toepassing op de Digimeter of Rekenmeter. Wilt u meer weten over het gebruik van de Taalmeter, Digimeter of Rekenmeter? Kijk op basismeters.nl of neem contact op met een projectleider bij u in de regio: taalvoorhetleven.nl/contact.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK