Ervaringsverhaal | ‘Door kleine stapjes meer zelfvertrouwen’

> Vrijwilligers Sandra Rellum en Liselotte Anbeek vertellen over hun ervaring

Sandra en Liselotte zijn vrijwilliger bij welzijnsorganisatie U Centraal. Met veel plezier geven zij de cursus Voor ‘t zelfde geld bij Buurtteam Ondiep Pijlsweerd in Utrecht. De cursus is er voor mensen die moeite hebben met taal en meer grip op hun persoonlijke financiën willen krijgen. Sandra en Liselotte volgden hiervoor een training waarin zij meer leerden over laaggeletterdheid en hoe ze het lesmateriaal kunnen gebruiken.

“De cursus is erg leerzaam, ook voor mezelf. Ik haal er voldoening uit,” vertelt Sandra, “Je leert de deelnemers echt iets waar zij in het dagelijks leven wat aan hebben. Een deelnemer kan nu bijvoorbeeld internetbankieren en een andere deelnemer weet nu wat een kwartaal is.” Liselotte vult aan: “Het is heel mooi om te zien dat ze door kleine stapjes te zetten, meer zelfvertrouwen krijgen.”

Van elkaar leren

Sandra en Liselotte vinden het belangrijk om informatie te delen en van elkaar te leren. “We proberen vooral inzicht te verbeteren. De deelnemers nemen bijvoorbeeld hun kassabonnetjes mee. Dan bekijken we samen wat zij die week gekocht hebben, welke keuzes zij maken en hoe dat eventueel beter kan”, vertelt Liselotte.

Tijdens de cursus creëren de vrijwilligers een veilige omgeving waarin niemand zich hoeft te schamen voor zijn problemen. Liselotte: “We leggen het uit tot dat ze het begrijpen, al is het drie tot vier keer. Door veiligheid in de groep creëren, maar ook gezelligheid, vinden mensen het leuk om te komen. De cursus bestaat normaal uit vijf lessen, maar de deelnemers waren zo enthousiast dat ze een extra les organiseerden. Dat zegt genoeg.”

Ervaringsverhaal | ‘Door kleine stapjes meer zelfvertrouwen’ Vrijwilligers Sandra en Liselotte

Voor administratievrijwilligers en schuldhulpmaatjes

Ben je administratievrijwilliger of schuldhulpmaatje en wil je ook de cursus Voor ’t zelfde geld geven? Dan kun je in een eenmalige bijeenkomst een speciale module volgen. De module is er voor vrijwilligers die al een training hebben gehad in thuisadministratie, maar nog kennis missen op het gebied van laaggeletterdheid. In de training kom je meer te weten over laaggeletterdheid en de relatie met financiële problemen. Ook leer je hoe je kunt werken met het lesmateriaal.

Nieuwsgierig geworden? Lees verder over Voor ’t zelfde geld op taalvoorhetleven.nl. Vraag jouw coördinator om contact op te nemen met Kim van der Poel via kim@lezenenschrijven.nl.

Voor taalvrijwilligers

Vanaf 2017 is er speciaal voor taalvrijwilligers extra informatie beschikbaar over financiële problematiek en thuisadministratie. Voor ‘t zelfde geld is beschikbaar voor alle (vrijwilligers)organisaties die werken met het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven

Ben je taalvrijwilliger en wil je met Voor ‘t zelfde geld werken? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van de vrijwilligersorganisatie voor meer informatie.

Wil je aan de slag als taalvrijwilliger? Meld je hier aan.

Ervaringsverhaal | ‘Door kleine stapjes meer zelfvertrouwen’ Deelnemers aan de cursus

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK