Geïnspireerd en vol nieuwe ideeën naar huis!

Taalvrijwilligers bedanken voor hun inzet, dat was het doel van deze speciale dag voor taalvrijwilligers in Zeeland. Op zaterdag 26 oktober organiseerden wij deze dag voor hen bij ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Ruim 80 enthousiaste vrijwilligers waren aanwezig. Zij werden onder andere getrakteerd op een lezing van Herman Pleij, een lekkere lunch en als afsluiting een rap op maat van rapper Kim Lee. Daarnaast konden de deelnemers inspiratie opdoen bij diverse workshops. Maar bovenal was het een dag van elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en genieten.

Herman Pleij

Zo af en toe is hij op televisie te zien, bijvoorbeeld in ‘De Wereld Draait Door’. Maar nu was Herman Pleij in Middelburg en boeide vrijwilligers met zijn verhalen. Over hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven. En wat het met je doet als je dat niet kunt. Als emeritus hoogleraar historische Nederlandse Letterkunde legde hij mooie verbanden tussen taal en de Nederlandse geschiedenis. Een interessante en onderhoudende lezing doorspekt met leuke anekdotes. Een goed begin van de dag!

Geïnspireerd en vol nieuwe ideeën naar huis!

Regionale TaalHelden

Naast het inhoudelijke programma werden de Zeeuwse TaalHelden van 2019 bekend gemaakt door wethouder André van der Reest uit Goes. Heleen Kreikamp uit Middelburg (Taalcursist), Heleen van Doeselaar van het Leger des Heils (Taalbegeleider) en het sociaal werkbedrijf Dethon in de personen van Frank Geensen en Danny de Vliegher (Bruggenbouwer) ontvingen een certificaat en een bloemetje voor hun unieke en bijzondere inzet voor taal en geletterdheid. Zij zullen Zeeland vertegenwoordigen tijdens de landelijke TaalHeldenprijs begin 2020. Klik hier voor het bericht in de PZC.

Rappend naar borreltijd

Als afsluiter van de dag kwam er een rapper, Kim Lee. Hij startte met een refrein op een stevige beat. Dat refrein moest iedereen meezingen, niet makkelijk… Maar wel leuk! Toen het refrein er een beetje in zat haalde hij rijmwoorden over laaggeletterdheid, vrijwilligers en taal op uit de zaal. Daarmee zette hij een leuke nieuwe rap in elkaar die hij ter plekke ten gehore bracht. Het publiek viel elke keer in bij het eerder geoefende refrein. Een hele uitdaging maar uiteindelijk zat het ritme er lekker in en deed iedereen goed mee op de beat! De dag werd vervolgens feestelijk afgesloten met hapjes en drankjes en iedereen ging geïnspireerd en vol nieuwe ideeën naar huis.

Geïnspireerd en vol nieuwe ideeën naar huis!

Taalvrijwilliger worden?

Ben of ken jij iemand die graag beter wil leren lezen en schrijven, of de Nederlandse taal wil leren? Of wil jij ook aan de slag als taalvrijwilliger? Bel gratis naar de Bellijn van Stichting Lezen & Schrijven op 0800 – 023 4444, ga naar www.lezenenschrijven.nl of loop binnen bij een Taalhuis bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK