Gemeenten belangrijk in strijd tegen laaggeletterdheid en schulden

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand. Niet goed kunnen lezen en schrijven kan mensen belemmeren goed voor zichzelf te zorgen. De overheid ziet vooral een oplossing in lokale initiatieven, zo maakte staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, tijdens de bijeenkomst ‘Rekening houden met taal’ in Krimpen aan de IJssel duidelijk. 

Aangifte doen van je te betalen belasting, geld overmaken of een toeslag bij de gemeente aanvragen, het zijn zomaar wat voorbeelden van financiële zaken waar iedere burger mee te maken krijgt. Maar waar de één zijn hand hier niet voor om draait, kan een laaggeletterde er als een berg tegenop zien. 

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de helft van mensen met financiële problemen ook moeite heeft met lezen. Zij begrijpen informatie vaak niet goed en hebben moeite met het goed invullen van gegevens. Het zijn ook deze mensen die vaak weinig begrip voor hun situatie ervaren. 

Lokaal maatwerk 

Het oplossen van financiële problemen bij laaggeletterden, kun je als overheid niet alleen, zegt Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Ark is als bewindspersoon verantwoordelijk voor de gecoördineerde schuldenaanpak van het Rijk. Zij is die avond op bezoek bij de bijeenkomst in ontmoetingscentrum De Tyter in Krimpen aan den IJssel om vooral te luisteren en leren van lokale initiatieven. 

Gemeenten belangrijk in strijd tegen laaggeletterdheid en schulden

“Juist maatschappelijke partners kunnen van grote betekenis zijn. De weg naar hulp vinden mensen vaak bij iemand waarmee ze vertrouwd zijn. Binnen gemeenten kennen de mensen elkaar vaak goed.” De drempel om hulp te zoeken, moet volgens haar daarom laag blijven en vooral bij lokale gemeenschappen liggen.  

Gemeenten belangrijk in strijd tegen laaggeletterdheid en schulden

Tekort 

Aan lokale initiatieven is Krimpen aan den IJssel geen gebrek, zo laten de aanwezige bibliotheek en vrijwilligersorganisaties als Schuldhulpmaatje, KrimpenWegWijzer en De Formulierenhulp die avond zien. Steeds vaker weten mensen hen te vinden, maakt Arie van Wijk die avond duidelijk. Van Wijk is vrijwilligerscoördinator bij Schuldhulpmaatje. “Een op de vijf huishoudens loopt een risico op problematische schulden of zit in de schuldhulpverlening”, zegt ze. “En 75 procent heeft geen overzicht van zijn of haar financiën.” En ja, knikt Van Wijk, er komen steeds meer mensen bij, ook bij Schuldhulpmaatje.

“We maken ons vooral zorgen of we in de toekomst genoeg vrijwilligers hebben”, zegt Van Wijk. “Ouderen, veelal een leeftijd waarop mensen als vrijwilliger actief zijn, gaan steeds vaker reizen of kiezen ervoor om op de kleinkinderen te passen.” 

Staatssecretaris Van Ark heeft die avond vooral een advies: sta jezelf toe dat je het niet allemaal in je eentje hoeft te doen. “Vaak zijn mensen zo hard voor zichzelf. Geef het advies dat je je beste vriend of vriendin zou geven, ook aan jezelf.”  

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK