Groenmannen blijven groeien door taalles

Sinds het voorjaar van 2018 volgt een groep medewerkers van de groenvoorziening van de gemeente Leeuwarden lessen om hun vaardigheden op het gebied van taal, rekenen en computeren te verbeteren. Inmiddels volgen twaalf Groenmannen een cursus. Volgens taalvrijwilliger Sikke Rijpma maken ze flinke vorderingen. “Ze krijgen ook meer zelfvertrouwen”, aldus Rijpma.

De ontwikkelingen van de Groenmannen gingen niet onopgemerkt voorbij. Vorig jaar wonnen ze namelijk de publieksprijs bij de landelijke verkiezing van de TaalHeldenprijzen. Prinses Laurentien overhandigde de prijs aan de sympathieke buitendienstmedewerkers. “Daar waren we allemaal erg trots op!”, zegt Rijpma. “We zijn met z’n allen in een bus naar Den Haag gegaan. Een geweldige ervaring voor deze mannen en gaf hen motivatie om door te gaan.”

Praktische leerdoelen

De lessen die de mannen krijgen zijn maatwerk. Taalcoördinator Lucie Jeeninga van het Friesland College werkt samen met vier vrijwilligers aan individuele, specifieke en praktische leerdoelen. Iedere deelnemer bepaalt zelf wat hij wil leren. En dat is heel divers. Dingen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: boodschappenlijstjes schrijven, brieven lezen, kortingen berekenen, geld beheren, zoeken met Google en bestellingen op internet plaatsen. Deze leeraanpak slaat aan. “Je ziet de mensen groeien. Ze durven zich te uiten. Het is een bijkomend effect dat hun zelfvertrouwen toeneemt.”

Leergierig

De mannen krijgen van hun werkgever de ruimte om eenmaal per week onder werktijd de schoolbanken in te gaan. Iedere donderdagochtend van 7.00 tot 9.30 uur krijgen ze les van de taalcoördinator en de vrijwilligers. Daarna stappen ze in hun busje om de plantsoenen te onderhouden. Ook Rijpma moet dus vroeg uit de veren. “Daar heb ik geen moeite mee, het is erg leuk om te doen. Ze zijn heel leergierig en enorm enthousiast. Sommigen willen zelfs huiswerk mee.” Met z’n vijven begeleiden ze de groep van twaalf. “Het is bijna individuele les.”

Ook na de zomer aan de slag

Het geven van cursussen geeft Rijpma veel voldoening. “Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van deze mensen is bewonderenswaardig. Ik ben blij dat ik daar als vrijwilliger een rol in kan spelen.” Anderhalf uur les per week is volgens hen niet veel. Daarom gaat de groep na de zomerstop door met de lessen. “In september gaan we met goede moed verder.”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK