Interview: ‘Kop uit het zand en ga op les!’

Danny de Vliegher is 37 jaar en werkt in de groenvoorziening. Hij had moeite met lezen en schrijven en wilde hier graag mee aan de slag. Dankzij zijn werkgever Dethon werd dit mogelijk. Nu volgt hij elke maandagmiddag taalles in Terneuzen. “Er gaat een wereld voor me open. Ik heb meer zelfvertrouwen en dat geeft me een boost om door te gaan.”

Fietsen opknappen op de middelbare school

Danny vertelt hoe het komt dat hij moeite had met lezen en schrijven. “Ik ben gewoon naar de middelbare school gegaan, maar werd daar richting de praktijkkant geduwd. In plaats van het volgen van lessen waarbij je boeken nodig had moest ik praktische dingen doen. Fietsen opknappen, kastjes in elkaar zetten of in de tuin werken. Op mijn 15e ben ik gaan werken. Ik kon mijzelf goed redden, ondanks dat ik moeite had met lezen en schrijven. Ik heb een heel goed geheugen, bijna fotografisch. Ik heb geen navigatie nodig om ergens te komen. Ik weet niet hoe de straten heten maar toch weet ik altijd de weg. Door mijn goede geheugen had ik het minder hard nodig om goed te kunnen lezen.”

Omslagpunt

Het omslagpunt kwam voor Danny rond zijn 30e. Hij volgde een opleiding om aan de slag te gaan in de groenvoorziening. “Dat ging goed en ik merkte dat ik verder wilde met leren. Bij mijn werkgever Dethon Groen heb ik gevraagd of zij iets deden met lezen en schrijven. Dat bleek zo te zijn en ik kon deelnemen aan een groep!”. De motivatie kwam bij Danny zelf vandaan. “Ik woonde nog thuis, maar mijn ouders werden ook ouder. Ik wilde graag zelfstandig zijn en zelf mijn zaken kunnen regelen.”

Motivatie en zelfvertrouwen

“Er is een wereld voor me open gegaan” aldus Danny. “Ik kan en durf nu dingen die ik eerder nooit had gedaan. Zo heb ik laatst zelf een T-tag voor de Westerscheldetunnel aangevraagd. Dat is een apparaatje, zodat je niet stil hoeft te staan bij het betalen van de tol. Ook ben ik lid geworden bij een sportschool en heb ik een boeking gedaan bij een vakantiepark. Dit was mij eerder niet gelukt!” Danny is trots op zichzelf. “In mijn werk moet ik vergunningen aftekenen. Voorheen liet ik een collega dit voor mij doen, maar nu kan ik het zelf. Dit geeft me zelfvertrouwen en een boost om door te gaan.”

De werkgever: Dethon Groen

Dethon Groen is een professionele en servicegerichte partner voor het ontwerp, aanleg en beheer van groenvoorzieningen en openbare ruimtes. Frank Geensen is opleidingscoördinator bij Dethon, het sociaal werkbedrijf voor Zeeuws Vlaanderen. “We bekeken al langere tijd de mogelijkheid om taallessen voor de werknemers in te richten. Door de hoge kosten was dit niet mogelijk. Toen bleek een samenwerking met de gemeente Terneuzen en een subsidie mogelijk en werd het interessant.” De lessen worden verzorgd door vakdocenten van Scalda. De docenten worden ondersteund door taalvrijwilligers. “Doordat de docenten ondersteund worden door taalvrijwilligers kan de groep onderverdeeld worden in kleine groepjes. Zo kan iedereen op z’n eigen niveau werken.”

Meer groepen op de planning

De groep van Danny krijgt elke maandagmiddag 2,5 uur les in Terneuzen. Er zitten 17 deelnemers in de klas, allemaal werknemers van Dethon. “De sfeer in de groep is heel goed. We zijn allemaal collega’s, maar in het begin was het spannend, je schaamt je toch. Nu voelt het bijna als een familie.” Dethon bekijkt de mogelijkheden om ook op andere vestigingen aan de slag te gaan. In september staat de start van een groep in Hulst gepland en ook in Oostburg worden, samen met de gemeente Sluis, de mogelijkheden bekeken. Frank Geensen van Dethon is heel trots op zijn collega’s in de taalgroep. “Het enthousiasme van de deelnemers is fantastisch, ze zijn heel trouw. Ze zijn met 17 deelnemers begonnen en er is niemand afgevallen. Iedereen gaat dit schooljaar afmaken en ook in het nieuwe schooljaar gaan we door met deze groep.”

Aan de slag als Taalambassadeur

Taalambassadeurs weten uit eigen ervaring hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Als ervaringsdeskundigen overtuigen ze uiteenlopende doelgroepen, van politici tot laaggeletterden, van het belang van goede basisvaardigheden voor iedereen. Ook Danny gaat aan de slag als Taalambassadeur. “Ze hadden iemand nodig om in Hulst te vertellen over het belang van goed kunnen lezen en schrijven, zodat ook daar door Dethon een groep gestart kan worden. Via Frank heeft de docent mij voorgedragen. Dat heb ik gedaan en het ging heel goed.” Danny heeft een belangrijke boodschap voor iedereen in Nederland die ook moeite heeft met lezen en schrijven. “Niet bang zijn, kop uit het zand halen en ga op les! Dat klinkt misschien onaardig, maar ik ben zelf lang een struisvogel geweest met mijn kop in het zand. Ik ben ontzettend blij dat ik op les ben gegaan en ik hoop dat iedereen de weg naar taallessen zal vinden!”

Meer informatie?

Wil je meer weten over de taalgroepen bij het sociaal-werkbedrijf Dethon? Of wil je binnen jouw organisatie ook een taalgroep opzetten? Neem contact op met Sanne Zuijderduin, projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven.

Interview: ‘Kop uit het zand en ga op les!’ v.l.n.r.: deelnemer Tonny Hoogstraate, docent Martine Boermeester, taalvrijwilligster Magda Danckaert, taalvrijwilligster Marlies Wijffels en deelnemers en Taalambassadeur Danny de Vliegher.