Laaggeletterdheid in kwart coalitie-akkoorden

In coalitie-akkoorden van 92 gemeenten is een paragraaf over de lokale aanpak van laaggeletterdheid opgenomen. Dat is 27% van alle gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden.  

In navolging van de landelijke politiek (laaggeletterdheid is opgenomen in het regeerakkoord) komt het onderwerp nu dus ook steeds vaker terug in de lokale politiek. Lokale verkiezingsprogramma's waarin laaggeletterdheid was opgenomen, was daar begin dit jaar al een voorbode van. 

92 gemeenten 

De aanpak van laaggeletterdheid is terug te vinden in coalitie-akkoorden van 92 gemeenten. Dat is 27% van alle gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden.  

Laaggeletterdheid in kwart coalitie-akkoorden

Wethouder Taal 

De ene gemeente is ambitieuzer dan de andere maar het signaal is duidelijk. Laaggeletterdheid is een probleem dat in veel gemeenten nu op de kaart staat en integraal aangepakt moet worden.  Zo wil de gemeente Eindhoven het via verschillende beleidsterreinen aanpakken en maakt de gemeente Heerenveen voor de komende vier jaar € 125.000 euro vrij voor de aanpak van laaggeletterdheid. Ook hebben de gemeente van de G4 het opgenomen in hun coalitieakkoord. De gemeente Rotterdam heeft zelfs een wethouder voor Taal aangesteld (Mobiliteit, Jeugd en Taal). 

Deze gemeenten hebben laaggeletterdheid in het coaltie-akkoord opgenomen: 

Achtkarspelen, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Barneveld, Bergen op Zoom, Bernheze, Beverwijk, Borger-Odoorn, Breda, Bunschoten, Buren, Coevorden, Dalfsen, De Fryske Marren, De Ronde Venen, De Wolden, Delft, Den Haag, Den Helder, Dordrecht, Eindhoven, Elburg, Emmen, Gennep, Goes, Gulpen-Wittem, Haarlem, Halderberge, Hardenberg, Harderwijk, Heemskerk, Heerde, Heerenveen, Heerlen, Hellendoorn, Helmond, Hengelo, 's-Hertogenbosch, Hillegom, Hilversum, Landerd, Leeuwarden, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lingewaard, Maasdriel, Meierijstad, Midden-Delfland, Midden-Groningen, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Montferland, Nieuwkoop, Nijmegen, Nissewaard, Noordenveld, Nunspeet, Oss, Oost Gelre, Papendrecht, Pekela, Putten, Renkum, Rheden, Rijswijk, Roermond, Rotterdam, Schiedam, Sint Anthonis, Smallingerland, Stadskanaal, Utrecht, Valkenburg aan de Geul, Valkenswaard, Veendam, Venlo, Venray, Voorschoten, Vught, Waalwijk, Waddinxveen, Weert, Weesp, West Maas en Waal, Wijchen, Winterswijk, Zaanstad, Zeist en Zutphen. 

Taal begint lokaal 

In 2016 en 2017 zijn er brainstormsessies geweest met bijna 100 enthousiaste wethouders en burgemeesters. Van Breda tot Groningen, van Aa en Hunze tot Zoetermeer. Samen met lokale partners en Taalambassadeurs inspireerden zij elkaar met ideeën en inzichten om de groei van laaggeletterdheid te stoppen. Alle deelnemers waren het erover eens: van elkaar kunnen we veel leren! Want naast verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen gemeenten en regio’s. Ervaringen, bevindingen en wethouderblogs staan verzameld op de website Taalbegintlokaal.nl