Meer aandacht voor laaggeletterdheid bij schulden: samenwerking SchuldHulpMaatje en Stichting Lezen & Schrijven

Achttien procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Bij mensen die te maken hebben met schulden is dit percentage echter hoger. SchuldHulpMaatje en Stichting Lezen & Schrijven hebben daarom samen een training ‘Laaggeletterdheid’ voor Maatjes, vrijwilligers, ontwikkeld om mensen met schulden te bereiken en verder te helpen. De online training is vanaf deze week, de Week van de Alfabetisering (4 t/m 10 september), beschikbaar voor de vrijwilligers.

De Maatjes van SchuldHulpMaatje begeleiden mensen met (dreigende) schulden. Zij helpen hen met het op orde brengen van de financiën en met het zelfredzaam worden op financieel gebied. Maatjes hebben ook te maken met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Het is voor deze groep een stuk lastiger om brieven te begrijpen en hier vervolgens iets mee te doen. De kans dat iemand die laaggeletterd is in de schulden raakt, is daardoor een stuk hoger. Maatjes worden daarom met deze trainingsmodule (e-learning) bijgebracht hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen en hoe je vervolgens de begeleiding aanpakt. Facultatief kunnen Maatjes ook een specialisatietraining volgen.  

Over SchuldHulpMaatje Nederland  

SchuldHulpMaatje zet zich in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken. Vroegtijdige hulp kan een schuldensituatie voorkomen. De Maatjes vervangen niet de professionele schuldhulpverlening, maar bieden een welkome aanvulling. De lokale samenwerking met maatschappelijke organisaties blijkt effectief. SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken en bureaus voor schuldhulpverlening. Doel is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen en mensen te helpen met financiële zelfredzaamheid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de e-learning 'Laaggeletterdheid' voor vrijwilligers, het bijbehorende lesmateriaal voor cursisten 'Voor 't zelfde geld', of de samenwerking met SchuldHulpMaatje, neem dan contact op met Jelle Vennik via info@lezenenschrijven.nl.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK