Meer zelfvertrouwen en ambities voor vrouwengroep uit Leeuwarden

Een groep van tien vrouwen uit Leeuwarden heeft dankzij het traject ‘In je kracht’ hun zelfvertrouwen flink kunnen verbeteren. Vanuit een sociaal isolement hebben ze nu toekomstdromen, gaan ze aan de slag met hun taalvaardigheden of pakken in sommige gevallen zelfs een studie op. “Ze zijn helemaal opgebloeid”, constateert coach Marjolein Reurich. In samenwerking met de Stichting 058SamenSterk gaat ze binnenkort van start met een tweede groep vrouwen.

Afgelopen december hebben de tien dames een traject van twaalf lessen afgerond. Ze presenteerden een wensbord met persoonlijke toekomstdoelen. Na afloop kregen ze een certificaat uitgereikt. De groep is samengebracht door 058SamenSterk, een stichting onder leiding van trainer Jerrel Ramdat, die mensen in achterstandswijken letterlijk in beweging brengt. Met sport en spel zorgt 058SamenSterk voor fitheid en deelname aan de maatschappij. Coach Marjolein Reurich werd gevraagd om aan de groep deelnemers, veelal met een migratieachtergrond, een lezing te geven over empowerment. “Ik was erg onder de indruk wat ik daar zag. 35 mannen en vrouwen die bezig waren met oefeningen en daarnaast met gezond eten en afvallen. Wat me opviel was hun onzekerheid, lage zelfbeeld en de vrees om Nederlands te praten.”

Meer zelfvertrouwen en ambities voor vrouwengroep uit Leeuwarden

Talenten en kwaliteiten

Vanuit de groep van 35 meldden zich tien vrouwen aan om onder leiding van Marjolein Reurich te werken aan hun taalvaardigheid - ze is ook coach voor Stichting Lezen & Schrijven - en te praten over hun toekomstwensen. “Deze groep van tien bestond alleen uit vrouwen, in deze samenstelling durfden ze zich kwetsbaar op te stellen. De gesprekken gingen over hun talenten en kwaliteiten.” Marjolein gebruikt bij haar lessen materiaal uit de Toolkit Empowerment, ontwikkeld door Stichting Lezen & Schrijven. “Ze vonden het geweldig en hebben thuis ook opdrachten uitgewerkt.” De leeropdrachten werden in de pauze afgewisseld met activiteiten vanuit 058SamenSterk, zoals een wandeling.

Ontwikkeling

Na twaalf lessen Empowerment in wijkcentrum Cambuursterhoek ziet ze bij de dames van acht verschillende nationaliteiten een behoorlijke ontwikkeling. “Ze denken na over hun eigen leven, dat eigenlijk in het teken staat van hun kinderen en man. Ze bloeien op en motiveren en stimuleren elkaar. Hun zelfvertrouwen is toegenomen en ze hebben toekomstdromen.” Lucie Jeeninga, taalcoördinator van de Digi-Taalhuizen in Leeuwarden is tijdens een les met de deelnemers om tafel gegaan. Het resultaat: enkele dames gaan naar het Digi-Taalhuis om verder te werken aan hun basisvaardigheden en sommigen kiezen voor een studie bij FC Extra, de school voor volwasseneneducatie van het Friesland College.

Tweede groep

De cursus ‘In je Kracht’ voldoet aan een behoefte, stelt Marjolein. “Als er voldoende geld was geweest was ik direct met een parallelgroep gestart. Nu hopen we binnenkort met een tweede groep uit een andere buurt los te gaan. Daarvoor zijn er al zes aanmeldingen. We doen dit weer samen met 058SamenSterk. Daar komen de vrouwen op een laagdrempelige manier binnen.”

Meer weten over Empowerment?

Empowerment gaat om het ontdekken wat je wilt, wat je al kunt en wat je nog nodig hebt om je verder te ontwikkelen. Om mee te doen in de samenleving heb je niet alleen basisvaardigheden nodig, maar ook zelfvertrouwen en zelfinzicht. Lees hier meer over de Toolkit Empowerment.Of neem contact op met Corianne Bakker, e-mail:coriannebakker@lezenenschrijven.nl.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK