Nieuw kabinet zet zich in voor 2,5 miljoen laaggeletterden

Vandaag presenteerde het nieuwe kabinet het regeerakkoord. Stichting Lezen & Schrijven is blij dat het kabinet doorgaat met de aanpak van laaggeletterdheid. De stichting vindt dat het extra geld moet worden besteed aan een aanpak die echt werkt, zoals Taal voor het Leven.

De veranderingen in het regeerakkoord zijn belangrijk voor iedereen. Boodschappen worden waarschijnlijk duurder. Schoolklassen worden kleiner. Je kan makkelijker ontslagen worden. In Nederland wonen 2,5 miljoen volwassen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Ook zij willen weten wat er gaat gebeuren. Daarom is het nodig om het regeerakkoord in gewone taal te kunnen lezen. Stichting Lezen & Schrijven wil het kabinet een handje helpen. En heeft daarom het begin van het regeerakkoord alvast in gewone woorden vertaald. Zie de bijlage hieronder. 

Merel Heimens Visser, directeur-bestuurder van Stichting Lezen & Schrijven: 
“Gelukkig is er steeds meer aandacht voor laaggeletterden. Ik maak me wel zorgen om wat de Ombudsman de 'illusie van de zelfredzaamheid' noemt. Beleidsmakers die zichzelf als norm nemen. Zij vergeten dat veel mensen moeite hebben met taal. We roepen het kabinet op ook rekening te houden met deze groep. Denk aan hen als je nieuw beleid maakt. En leg je beleid in gewone taal uit.”

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK