Ondertussen in de regio: Gedichtenbundel van Taalhuis Vianen

In deze terugkerende rubriek gaan we dieper in op wat er in de regio gebeurt op het gebied van laaggeletterdheid. Dit keer is het de beurt aan Taalhuis Vianen. Wij gaan in gesprek met Sandra Dhondt, Coördinator Taalhuis Vianen. Tijdens de Week van de Alfabetisering is er een gedichtenbundel gemaakt ‘Durf & Dromen’. Deze is geschreven door deelnemers en vrijwilligers van de Taalinloop Vianen. Hiermee vragen ze aandacht voor laaggeletterdheid bij de politiek, samenwerkingspartners en natuurlijk de inwoners van Vianen.

Hoe is het project tot stand gekomen?

Het maken van ‘Durf & Dromen’ was een ontzettend mooi en dankbaar project. Ondanks dat deelnemers kwetsbaar zijn in hun taalvaardigheden, schrijven zij toch de mooiste gedichten. Door te kiezen voor eenvoudige dichtvormen met een duidelijke structuur, konden zij hun dromen en gevoelens verwoorden. Hun eigen gedicht afgedrukt zien in de bundel en op groot posterformaat in een winkeletalage, deed heel veel met de deelnemers. Bijzonder ook dat één van de deelnemers de bundel wel wilde overhandigen aan de wethouder Tirtsa Kamstra (Jeugdzorg, Onderwijs, Sport en Bibliotheken). Anderen lazen voorafgaand daaraan hun gedicht voor aan de genodigden.

Ondertussen in de regio: Gedichtenbundel van Taalhuis Vianen

Het maken van de bundel bracht meer verbinding in Taalhuis Vianen. Zowel deelnemers als vrijwilligers waren enorm enthousiast om mee te werken. Dat vergde soms best wat moed. Zeker de dichters die geïnterviewd zijn, hebben zich kwetsbaar opgesteld door hun verhaal te durven vertellen. Al met al geeft de bundel een bijzonder inkijkje in Taalhuis Vianen. We hebben met elkaar echt iets moois gemaakt!

Wat is het doel van het project?

We willen inwoners van Vianen op deze manier (meer) bekend maken met Taalhuis Vianen. De bundel geeft het Taalhuis Vianen, haar deelnemers én vrijwilligers letterlijk een gezicht. De lokale kranten hebben er ook aandacht aan besteed. We hopen dat meer mensen zo van het bestaan van het Taalhuis weten en (meer) mensen de taalhulp krijgen die zij nodig hebben.

Ondertussen in de regio: Gedichtenbundel van Taalhuis Vianen

Wat maakt dat jij je zo inzet voor geletterdheid?

Ik kan me er geen voorstelling van maken wat het met mij en mijn emoties zou doen als ik niet goed zou kunnen lezen of schrijven. Wat als ik moeite had om formulieren in te vullen, het rapport van mijn kinderen te lezen of een reis te plannen? Laat staan me te verliezen in een mooi boek? Toch is dit voor ruim 1 op de 10 inwoners van Vianen de dagelijkse realiteit. Daarom verdient geletterdheid de volle aandacht. Niet alleen in de Week van de Alfabetisering maar iedere week! Bij de Bibliotheek staan we daarom iedere week klaar voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het leren van de Nederlandse taal. Ik ben enorm trots op het betrokken vrijwilligersteam. De enthousiaste en getrainde taalvrijwilligers van het Taalhuis in de Bibliotheek brengen deelnemers een stap verder in hun taalontwikkeling.

Heb je nog een mooie boodschap die je mee wil geven met de dichtbundel?

Taal vermaakt! Door te kiezen voor eenvoudige dichtvormen geven we een kijkje in de wereld van mensen die kwetsbaar zijn in hun taalvaardigheden. Het brengt hun dromen, wensen, zorgen en soms angsten tot leven. Bovenal creëert het mooie en ontroerende gedichtjes. En taal versterkt! Met de gedichten brengen we het onderwerp geletterdheid op een meer betekenisvolle manier onder de aandacht.

We hopen ook dat het mensen uitnodigt naar het Taalhuis Vianen te komen. Zo krijgen meer mensen de taalhulp die zij nodig hebben. We kijken uit naar mooie ontmoetingen met nieuwe deelnemers. Taal verbindt!

Geïnteresseerd?

Bent u benieuwd geworden naar de mooie verhalen van de deelnemers en vrijwilligers? Lees hier de gedichtenbundel ‘Durf & Dromen’ digitaal.
Wilt u meer weten over hulp bij de Nederlandse taal? Kom dan naar de Taalinloop op woensdag- of zaterdagochtend van 10:00 -12:00 uur in de bibliotheek Vianen (Spekdam 2).

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK