Ontmoeten, leren en ontdekken in de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn

Op vrijdag 17 mei is in het hart van Leidsche Rijn Centrum, pal naast het station een nieuwe vestiging van de Bibliotheek Utrecht: de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum geopend. Het energie-neutrale gebouw is niet alleen een bibliotheek, maar ook een restaurant en wijkbureau in één. Je kunt hier dus niet alleen boeken lenen, je kunt hier ook komen leren, werken en ontmoeten.

Ontmoeten, leren en ontdekken in de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn

Feestelijke opening

Op vrijdag 17 mei is het oranje lint met grote strik doorgeknipt door de wethouder Cultuur, Anke Klein. Hiermee is de bibliotheek officieel geopend.
Bij de opzet van deze bibliotheek is rekening gehouden met de behoeftes van de bewoners van de wijk, zowel jong als oud. Je kunt er studeren, werken en vergaderen, maar ook lekker koffie drinken, lunchen of dineren. Zo is de bibliotheek vooral een sociale ontmoetingsplek in de wijk. Anke Klein noemde de nieuwe bibliotheek ook wel ‘de huiskamer van de wijk.’
 

Voor ieder wat wils

Op de begane grond zit horecagelegenheid Buurten en zijn er zitjes waar je rustig kranten en tijdschriften kunt lezen. ‘De Speelplaats’ is de afdeling voor 0-8 jaar. Hier kunnen kinderen zowel met als zonder ouders boekjes lezen en spelen in de ‘Nijntje hoek’. Door de grote trap in het midden van het gebouw die ook dienst doet als tribune, is er ruimte voor theater- en muziekvoorstellingen, en lezingen en debatten. 
 

Op de eerste verdieping is de afdeling te vinden voor 8-12 jaar, en voor (jong)volwassenen zijn er verschillende afdelingen gemaakt zoals Lezen en Genieten, Kunst en Cultuur, en Taal Leren. Op deze afdeling zijn er verschillende ruimtes die kunnen worden gebruikt voor vergaderingen, exposities en andere activiteiten. Het gemeentelijk Wijkbureau Leidsche Rijn heeft zijn plek op de tweede verdieping. Hier kun je als bewoner en ondernemer met al je vragen over de wijk terecht.

Op de eerste verdieping is de afdeling te vinden voor 8-12 jaar, en voor (jong)volwassenen zijn er verschillende afdelingen gemaakt zoals Lezen en Genieten, Kunst en Cultuur, en Taal Leren. Op deze afdeling zijn er verschillende ruimtes die kunnen worden gebruikt voor vergaderingen, exposities en andere activiteiten.
Het gemeentelijk Wijkbureau Leidsche Rijn heeft zijn plek op de tweede verdieping. Hier kun je als bewoner en ondernemer met al je vragen over de wijk terecht.

Ontmoeten, leren en ontdekken in de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn

Train je vaardigheden

Ook is er ‘Het Laboratorium’, waar je kunt kennismaken met de nieuwste digitale ontwikkelingen. Je kunt hier onder andere leren hoe je robots kunt programmeren en ontwerpen kunt maken met een 3D-pen. Dit aanbod is er nu nog voor kinderen vanaf 7 jaar, maar in de toekomst ook voor volwassenen die hun creativiteit willen stimuleren.

Groene bieb: energieneutraal

De 240 zonnepanelen op het dak wekken genoeg energie op om het gebouw te verwarmen en te voorzien van elektriciteit. Door het gebruik van slimme LED-verlichting (welke reageert op beweging maar ook op daglicht) wordt het energieverbruik verder zo laag mogelijk gehouden. Verder zijn de stoelen en banken waarop je heerlijk een boek kunt lezen, deels gemaakt van hergebruikt materiaal. Helemaal groen en duurzaam dus!

Laagdrempelig

De medewerkers van de bibliotheek staan voor jou klaar. Kinderen die moeite hebben met lezen worden geholpen bij het vinden van het juiste boek. Mensen die Nederlands willen leren worden verwezen naar het aanbod voor laagdrempelige taalcursussen. En wanneer je zin hebt in een kop koffie en een praatje, of interesse hebt in een leuke activiteit, is er genoeg aanbod die in die behoefte kan voorzien.

Wie je ook bent en wat je ook zoekt: de kans is groot dat je het vindt in de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum!

De Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum is zeven dagen per week geopend. Op weekdagen tot 19.00 uur, in het weekend tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website.

Ontmoeten, leren en ontdekken in de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK