Prinses Laurentien reikt TaalHeldenprijzen 2016 uit in Amsterdam

Donderdag 21 januari 2016 heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor de tweede keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De winnaars zijn Rob Weijers uit Nijmegen, Hank Grondheid uit Amsterdam en Lianne Knobel uit Breda. De TaalHeldenprijzen zijn een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen.

"Het is fantastisch om de gedrevenheid te zien", zei prinses Laurentien naar aanleiding van de bijeenkomst. "Er kunnen maar drie winnaars zijn, maar jullie zijn allemaal helden. Alleen samen kunnen we werken aan een meer geletterd Nederland."

Rob Weijers wint prijs in categorie Taalcursist

"Rob is duidelijk een inspiratie voor velen. Hij heeft zijn schaamte voor het onderwerp volledig overwonnen en gebruikt nu zijn verhaal om anderen te overtuigen en te inspireren. Met een enorme overgave en schijnbaar onvermoeibare zet hij zich in voor de doelgroep, en heeft hij het probleem van laaggeletterdheid bij gemeenten en allerlei organisaties en maatschappelijke instellingen op de kaart gezet. Ook de media gaat hij niet uit de weg, hij zoekt het zelfs op. Robs verhaal springt eruit als het verhaal van een held. Zijn leven is getransformeerd", aldus de jury van de Taalheldenprijzen.

Hank Gronheid wint prijs in categorie Taalbegeleider

Over Hank zei de jury: "Hank heeft van het helpen van laaggeletterden haar levenswerk gemaakt. Ze helpt niet alleen cursisten met het verbeteren van hun taal, maar ook organisaties. Ze neemt laaggeletterden weer mee naar de maatschappij waar ze niet aan mee konden doen, en laat hen ervaren hoe het is. Ze inspireert en motiveert, en verbindt algemene ondersteuning aan individueel maatwerk."

Lianne Knobel wint prijs in categorie Bruggenbouwer

"Lianne activeert anderen door ze op hun verantwoordelijkheid en creativiteit aan te spreken: wat zou jíj kunnen bijdragen? Ze is de motor van de gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid in West-Brabant, waaraan steeds meer gemeentes, publieke instellingen en maatschappelijke organisaties zich verbinden", zei de jury. "Dat feit alleen al zegt al heel veel over haar inzet en daadkracht. Ze is zowel op nationaal als internationaal vlak zeer actief betrokken. Ze zet mensen in haar netwerk in hun kracht om te helpen het probleem aan te pakken op een manier die werkt voor laaggeletterden." 

Persoonlijke inzet op weg naar een geletterde samenleving

Taalhelden zijn personen die zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienstelijk hebben ingezet voor een beter geletterd Nederland. Er zijn drie categorieën:

  • Taalcursist: een (oud)-lees en schrijfcursist en/of taalambassadeur;
  • Taalbegeleider: een persoon die lees– en schrijfcursisten begeleidt;
  • Bruggenbouwer: een persoon die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.

In december 2015 kon iedereen zijn of haar TaalHeld opgeven.

De onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Raphael Evers, André Knottnerus, Frits van Oostrom en hoofdsponsor Achmea, kozen hieruit een winnaar per categorie. Naast de uitreiking van de TaalHeldenprijzen organiseerde Stichting Lezen & Schrijven met behulp van de VriendenLoterij ook een speciale bijeenkomst voor alle inschrijvingen. Prinses Laurentien was hierbij aanwezig om iedereen te bedanken voor hun bijzondere, persoonlijke inzet.

 

Prinses Laurentien reikt TaalHeldenprijzen 2016 uit in Amsterdam Prinses Laurentien in gesprek met mensen aangemeld voor de TaalHeldenprijzen 2016

In de media

  • Loretta Schrijver maakte een reportage voor Koffietijd. Bekijk de reportage
  • SBS, Hart van Nederland volgde de genomineerde TaalHeld in de categorie Taalbegeleider Claire Vrijdag. Bekijk de video

 

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK