Schrijf nu een gedicht en win kaarten voor de Efteling

Als ik van letters woorden maak…” welke zin zou volgens jou hierop moeten volgen? Vanaf deze week roepen we alle schoolklassen en gezinnen in Nederland op een mooi gedicht te maken over lezen, schrijven of rekenen om te laten zien hoe mooi dit kan zijn. De mooiste gedichten worden beloond met kaartjes voor de Efteling.

De actie is in het leven geroepen om kinderen en ouders te laten zien hoe mooi taal is. Mooie woorden en taal helpen je gevoelens te uiten of complexe onderwerpen te begrijpen. Er staat bijna altijd wel iets in een gedicht waar je even bij stilstaat en over na moet denken. Door het schrijven, lezen en het bespreken van gedichten, komen kinderen en volwassenen spelenderwijs met bijzondere en beeldende taal in aanraking.

Maak kans op kaarten voor de Efteling

We roepen alle schoolklassen en gezinnen in Nederland daarom op een gedicht te schrijven. De drie mooiste gedichten worden door een jury van Stichting Lezen & Schrijven én Roodkapje zelf beloond met vrijkaarten voor de Efteling. Wil je een gedicht schrijven, dan zijn dit de voorwaarden waaraan het moet voldoen:

  • Elk gedicht moet beginnen met de zin ‘Als ik van letters woorden maak…’.
  • Het gedicht moet over lezen, schrijven of rekenen gaan.
  • Het gedicht moet voor 9 september ingezonden zijn.

Lees hier meer over de actie en het insturen van je gedicht > 

Waarom deze actie?

Lezen lukt niet iedereen. Kinderen die opgroeien in gezinnen waarin niet veel wordt gelezen, hebben vaak zelf ook moeite met lezen. Bijna achttien procent van alle vijftienjarigen in Nederland loopt het risico op laaggeletterdheid op latere leeftijd. Lezen is daarom belangrijk, want een samenleving functioneert pas als iedereen kan lezen.

Over de Week van de Alfabetisering

In de eerste week van september staat heel Nederland in het teken van laaggeletterdheid. Want onze samenleving functioneert beter als iedereen kan lezen. Naast het schrijven van een gedicht, kun je op veel andere manieren in actie komen. Bijvoorbeeld door een boekenmarkt op school te organiseren of een voorleesmiddag. Help je mee samen met ons laaggeletterdheid op de kaart te zetten? Als je jouw activiteit aanmeldt, ontvang je een campagnetoolkit met posters, flyers en de dichtbundel DICHTER.

Meer weten?

Kijk op https://www.weekvandealfabetisering.nl/doe-mee