Succes project Supermama’s valt op

De derde editie van het project Supermama’s in het Westerkwartier is onlangs afgerond. Veel van de deelnemende moeders krijgen meer zelfstandigheid nadat ze een reeks bijeenkomsten hebben gevolgd. Een vierde editie is daarom in de maak. Het succes is niet onopgemerkt gebleven: ook andere regio’s in Groningen tonen belangstelling voor het project.

Supermama’s is eind 2017 gestart. De doelgroep is vrouwen met jonge kinderen. Het doel is de vrouwen zich meer bewust te laten worden van onder andere gezondheid, opvoeding, financiën, gezonde voeding, taal en de maatschappij. De eerste drie edities van het project vonden plaats in Grootegast en Tolbert. “Van de eerste groep van 22 vrouwen is meer dan 65% uitgestroomd naar een baan, vrijwilligerswerk of een opleiding. Dat is gewoon super!”, aldus de enthousiaste Taalhuiscoördinator Ineke Punte, trekker van het project.

Actiever

Volgens Ineke Punte hebben alle vrouwen stappen gemaakt. De één door te solliciteren, de ander door zich te oriënteren op een studie, of gewoon door meer hun huis te verlaten. “Het is natuurlijk fijn dat ze uit de bijstand komen en hun eigen geld gaan verdienen. Maar voor ons is het belangrijkste dat ze actiever worden, uit hun isolement komen en hun zelfvertrouwen vergroten. Of dat nu is met werk, als vrijwilliger of door een studie op te pakken.” Drie vrijwilligers gaan met de groep dames 20 ochtenden aan de slag met uiteenlopende onderwerpen. Ze werken bijvoorbeeld aan het verbeteren van hun levensstijl en voedingspatroon. “Zo serveren we geen koekje bij de koffie, maar fruit. Veel vrouwen geven aan dat ze inmiddels twee stuks fruit per dag eten.” Tijdens een bijeenkomst zijn raadsleden op bezoek geweest, die ze de oren van hun hoofd hebben gevraagd. “We behandelen dus ook actuele thema’s. Het is mooi dat ze hierdoor zijn gaan stemmen.”

Succes project Supermama’s valt op

Vertrouwen

De Taalhuiscoördinator merkt dat de goede projectresultaten opvallen. “Ik word overstelpt met aanvragen om over Supermama’s te komen vertellen.” Het succes is volgens haar te danken aan de wisselwerking tussen de vrouwen en de begeleiding. “Vertrouwen in elkaar is heel belangrijk. Daardoor voelen ze zich vrij om aan zichzelf te werken. De vrijwilligers staan niet als een juf voor de groep, maar stellen zich coachend op. We hebben geen pasklaar programma, maar werken vraaggestuurd. Ik ben docent bij het Alfa-college en ben heel erg bezig met ons nieuwe onderwijsconcept met de vraag: Wat wil jij leren? Wat vind jij belangrijk? Waar ben jij goed in? Daarop passen wij het lesmateriaal aan.” Wat de drempel voor deelname ook verlaagt, is dat de vrouwen hun kinderen mee mogen nemen en dat alles gratis is. SKSG kinderopvang zorgt voor opvang en Grootegast in Beweging biedt kleutergym. Aan het project Supermama’s werken verschillende partijen mee, waaronder Stichting Lezen & Schrijven, Alfa-college, gemeente Grootegast (nu Westerkwartier) en Humanitas en de Voedselbank als toeleiders.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over Supermama’s per e-mail contact op met Ineke Punte: ka.punte-eijkenboom@alfa-college.nl.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK