Taal maakte Diny Weststrate sterker

Stel je eens voor… Je ziet woorden staan, maar kunt ze niet zo goed lezen en begrijpen. Formulieren invullen is een hele opgave en rekenen, daar begin je al niet meer aan. Al heel je leven is dit een grote uitdaging. Niet alleen om het te verbloemen naar de buitenwereld, maar ook om de dagen door te komen. Dat heeft grote invloed op jouw persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder overzicht over je geldzaken.

Kans op een betere baan

Diny Weststrate had tot voor kort moeite met lezen en schrijven. Formulieren invullen was voor Diny jarenlang een probleem. Toen ze 45 jaar oud was nam ze de stap om daar iets aan te doen. “Ik besloot terug te gaan naar school. Ik had een lagere beroepsopleiding gedaan en daar was vooral aandacht voor de praktijkvakken. Ik was goed met mijn handen. De theorievakken werden een beetje op een zijspoor gezet. Maar daardoor leerde ik niet goed lezen en schrijven. Voor mij was dat toen geen probleem. Mijn zus en ouders hielpen altijd.”

Diny kon binnen het bedrijf waar ze werkte een hogere functie krijgen. “Mijn baas vroeg of ik kwaliteitscontroleur wilde worden. Dat wilde ik heel graag. Maar dat betekende dat ik formulieren moest gaan invullen en op de computer moest werken. Dat was voor mij een probleem, dat kon ik niet en niemand op mijn werk wist dat ik moeite had met lezen en schrijven.”

Terug naar school

Diny vond het wel spannend om terug te gaan naar school. Maar toen ze er eenmaal was, viel de angst en de schaamte weg. Er zaten nog acht anderen waardoor Diny zich niet meer alleen voelde.

“Op het werk vroegen mensen mij: “Waar ben jij toch op maandagmiddag? Tja, dacht Diny, nu kan ik daar een smoesje voor verzinnen of mezelf voor de leeuwen gooien. Ik heb het gewoon gezegd: “ik ben opnieuw aan het leren”. Ik ben heel blij dat ik dat gezegd heb. Iedereen reageerde heel positief.”

Taal maakte Diny Weststrate sterker Diny Weststrate, tweede van rechts. Foto: Peter Urbanus

Diny is nu ook Taalambassadeur. “Ik ga op pad, vertel mijn verhaal en moedig anderen aan ook iets te doen, want het is zo belangrijk dat je kunt lezen en schrijven. Ik hoop dat mijn verhaal aanslaat. Ik kan nu veel meer zelf doen en heb mijn zus niet meer zo vaak nodig. Maar je moet ook blijven oefenen. Ik doe vaak oefeningen op de computer, via oefenen.nl. Dat is ook leuk om te doen!”

Meer informatie?

Voor meer informatie over taallessen kun je contact opnemen met Annemieke de Ruiter: aderuiter2@scalda.nl. Zij werkt maandag- en woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Zierikzee.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK