Taalambassadeurs adviseren onderzoekers van KWF Kankerbestrijding

De werkgemeenschap Psychosociale Oncologie van het KWF kwam vorige maand bij elkaar om met een aantal taalambassadeurs in gesprek te gaan over hoe ze laaggeletterde patiënten beter konden betrekken in hun onderzoek.

Onderzoeksteam

Vorige maand kwam de werkgemeenschap Psychosociale Oncologie van KWF bij elkaar om te praten over lage gezondheidsvaardigheden. Psychosociale Oncologie gaat over psychische begeleiding bij kankerpatiënten in alle stadia van het ziekteproces. Op dit veld wordt veel onderzoek gedaan. Na inleidende presentaties van NIVEL, Amsterdam MC en Pharos bespraken de onderzoekers met elkaar hoe ze laaggeletterde patiënten beter zouden kunnen betrekken bij hun onderzoek.

Aan het einde van de ochtend kwamen de Taalambassadeurs Rob, Marina en Brigette aan het woord. Een gespreksleider nam de vragen van de onderzoekers hierbij zoveel mogelijk mee. De persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen waren voor de onderzoekers een eye-opener: heb het bijvoorbeeld niet over meedoen aan een onderzoek, maar over het invullen van vragenlijsten. Sta stil bij het opbouwen van vertrouwen als eerste stap. Misschien zijn niet alle vragen van de onderzoekers over het “hoe” beantwoord, maar het “waarom” en “hoe niet” kwamen zeker wel binnen bij de aanwezigen. Na afloop hadden de onderzoekers veel stof tot nadenken.
 

Taalambassadeurs adviseren onderzoekers van KWF Kankerbestrijding

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK