TaalHeldenprijzen 2016 uitgereikt door Prinses Laurentien

Den Haag, 26 januari 2017 – Donderdag 26 januari heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden in TivoliVredenburg voor de derde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. De winnaars zijn Dicky Gingnagel uit Amsterdam, Floor van Kan-Melzer uit Middelburg en Sita Goedendorp-Sliep uit Leersum. De TaalHeldenprijzen zetten mensen in het zonnetje, die zich op een bijzondere manier inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. Cabaretier Richard Groenendijk presenteerde de Taalheldenverkiezing. Vanuit de jury was onder andere Wendy van Dijk aanwezig.

"Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid waarmee de 143 genomineerde TaalHelden zich inzetten. Zij maken echt het verschil door steeds meer mensen te motiveren om iets aan hun taalachterstand te doen. Gelukkig hebben in 2016 drie keer zoveel volwassenen de moed gehad om weer aan de slag te gaan met lezen, schrijven en rekenen”, zei prinses Laurentien bij de uitreiking. Tijdens de uitreiking leidde zij ook een interactieve dialoogsessie met 17 genomineerde Taalcursisten.

Dicky Gingnagel wint prijs in categorie Taalcursist
"De bereidwilligheid van Dicky om zich vol overgave als Taalambassadeur in te zetten met als doel andere laaggeletterden over te halen zich te gaan scholen, typeert hem. Ook heeft Dicky door de jaren heen allerlei organisaties ervan weten te overtuigen dat laaggeletterden niet buiten de boot mogen vallen. Hierbij heeft hij eigenhandig oplossingen geboden om de toegankelijkheid van onder andere de gezondheidszorg te verbeteren. Dicky opent deuren door zijn oprechte verhaal, direct vanuit het hart gesproken", aldus de jury van de TaalHeldenprijzen.

Floor van Kan-Melzer wint prijs in categorie Taalbegeleider
Over Floor zei de jury:"Floor koppelt sinds 2003 Taalmaatjes en Taalvragers aan elkaar. Daarbij is het bijzonder om te zien met hoeveel enthousiasme en bezieling zij dit doet. Ze heeft inmiddels al meer dan 500 taalvragers geholpen en gekoppeld aan meer dan 200 taalmaatjes.Ook heeft ze op eigen initiatief een maandelijks Taalcafé opgezet: De SamenSpraak Serre. Door dit alles is zij een voorbeeld voor velen." 

Sita Goedendorp-Sliep wint prijs in categorie Bruggenbouwer
"Sita is een bevlogen duizendpoot", volgens de jury. "Ze houdt zich bezig met het bevorderen van geletterdheid door deel te nemen aan het plaatselijke Taalplatform. Ze was actief betrokken bij het opzetten van het Taalcafé en ze is regionaal coördinator voor besteding van De Wet Educatie Beroepsonderwijs-gelden. Met haar talent om mensen samen te brengen, weet ze niet alleen te verbinden maar ook initiatieven gefinancierd te krijgen die anders niet mogelijk waren. Door al deze talenten in te zetten is Sita een echte bruggenbouwer".  

Persoonlijke inzet op weg naar een geletterde samenleving
In de zomer van 2016 kon iedereen in Nederland per provincie zijn of haar TaalHeld nomineren en werden de Provinciale Taalhelden 2016 gekozen. Nu heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Wendy van Dijk, Inez de Graaff, Kete Kervezee, Pieter van den Hoogenband en Raphael Evers, de winnaars van de Landelijke TaalHeldenprijzen gekozen. 

De TaalHeldenprijzen zijn in 2014 in het leven geroepen ter gelegenheid van het vertrek van prinses Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. De TaalHeldenverkiezing wordt volledig gefinancierd uit private gelden van onder andere de VriendenLoterij. De prijzen worden mede mogelijk gemaakt door Achmea. De jury en presentator hebben geheel kosteloos hun medewerking verleend. Ook TivoliVredenburg heeft als locatie haar medewerking verleend.

Vrijdag 27 januari worden er meer foto's van de uitreiking beschikbaar gesteld op deze site.

De winnaars en de jury van de Taalheldenprijzen 2016: v.l.n.r. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, Keten Kervezee, Dicky Gingnagel, Jam Wiercx, Floor van Kan-Melzer, Wendy van Dijk, Onze de Graaff, Sita Goedendorp-Sliep, Raphael Evers, Merel Heimens Visser, Marja van Bijsterveldt en Richard Groenendijk.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK