Taalpuntvrijwilligers en coördinatoren van ziekenhuizen wisselen tips uit tijdens een masterclass

Taalpuntvrijwilligers en coördinatoren uit zeven ziekenhuizen kwamen tijdens de Week van de Alfabetisering bij elkaar in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam voor een masterclass. Ook Ziekenhuis Rivierenland, waar in de zomer een servicepunt geopend is voor mensen met een taalvraag, was vertegenwoordigd. De masterclass was bestemd om elkaar te inspireren en om tips uit te wisselen voor dit nuttige werk, dat niet altijd meteen zichtbare resultaten oplevert.

Kennismakingsspel en taal 

Taalambassadeurs Rob en Dicky gingen het gesprek aan met de vrijwilligers op deze bijeenkomst die geleid werd door trainster Geesje Tomassen. Na een gezamenlijke lunch volgde een kennismakingsspel en werden positieve kwaliteiten van de deelnemers gedeeld. Het spel met kaartjes over woorden en taal maakte nog eens goed duidelijk hoe onmisbaar lezen en schrijven zijn voor het dagelijkse leven.

Aanspreken ziekenhuisbezoekers

Vervolgens kwamen de Taalambassadeurs uitgebreider aan het woord. Zij vertelden hoe het gekomen was dat ze moeite hadden met lezen en schrijven en wat voor hen de aanleiding was om toch weer scholing te volgen. Daarna bespraken de deelnemers in groepjes hoe je ziekenhuisbezoekers kunt aanspreken, wat een goed gesprek is en wat daarbij zou kunnen helpen. Dit werd vervolgens plenair besproken met behulp van tips van de Taalambassadeurs.

Verwachting Taalpunt

De middag eindigde met een gesprek over wat een realistische verwachting is van een Taalpunt. Iemand die moeite heeft met lezen en schrijven gaat niet uit zichzelf zomaar scholing volgen. Daar gaat vaak een heel proces aan vooraf dat uit veel kleine stapjes bestaat. Vergelijk het met een emmer, die druppel voor druppel wordt gevuld en op een gegeven moment overstroomt. Het werk van de taalpuntvrijwilligers is zo’n druppel. Aan het einde van deze levendige en inspirerende bijeenkomst kregen alle deelnemers een bedankkaart van de Taalambassadeurs.
 

Taalpuntvrijwilligers en coördinatoren van ziekenhuizen wisselen tips uit tijdens een masterclass

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK