Uitgelicht: Week van de Alfabetisering in Rotterdam

Op maandag 9 september werd ook in Rotterdam de Week van de Alfabetisering feestelijk geopend. In de bibliotheek op Blaak ontving wethouder Judith Bokhove de derde editie van de Taalglossy Geen Punt. Ook alle partijen die meewerkten aan de uitgave ontvingen een exemplaar. De wethouder gaf met een yell het startschot voor deze week vol activiteiten. Vervolgens werden de aanwezigen in een workshop Omdenken gestimuleerd om mee te denken en innovatieve ideeën in te brengen over vraagstukken rondom het thema laaggeletterdheid. Een muur vol ideeën was het resultaat. Ook buiten de bieb waren activiteiten georganiseerd. Onder een stralende zon ontmoetten mensen elkaar op de Taalparade.

Tafelvanzeven

Tafelvanzeven is een cateringbedrijf dat vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geeft te leren en werken in de catering.

Er waren kraampjes van Stichting Lezen & Schrijven, de Bibliotheek en het TaalInformatiePunt. Medewerkers van de gemeente Rotterdam liepen rond om met passanten te praten over laaggeletterdheid. Verder waren er muzikanten, een pipo-wagen met films en cursisten van de Tafelvanzeven die heerlijke hapjes en de koffie en de thee serveerden. En er was er een groot scrabblespel, waar veel mensen op af kwamen.

Uitgelicht: Week van de Alfabetisering in Rotterdam

De cursussen zijn voor zowel NT2-deelnemers als voor deelnemers die een cateringdiploma (bijvoorbeeld Sociale Hygiëne of Catering B) willen halen. De vrouwen ‘betalen’ hun opleiding door cateringopdrachten uit te voeren. De opdracht tijdens de opening van de Taalparade was daar een van! Dankzij de muziek, de catering en het scrabblespel konden we mensen ‘lokken’ en zijn veel mensen aangesproken. Het was een hele leuke sfeer en een leuke opzet!

Bewustwording

Veel mensen bleken wel op de hoogte van het probleem van laaggeletterdheid, maar schrokken van de aantallen en dat het zo veel onder Nederlanders voorkomt. Doordat we met de kramen naast elkaar stonden, konden we mensen die bijvoorbeeld vrijwilliger wilden worden, direct doorverwijzen naar het TaalInformatiePunt. Resultaat: nieuwe vrijwilligers, nieuwe taalvragers en zelfs de gegevens van een mevrouw genoteerd die wilde leren rekenen. Ook de Razende Reporters van Stichting Lezen & Schrijven waren even ter plaatse, klik hier voor hun verslag.

Meedoen – wat kan wél?

Evelyn van Boven, taalregisseur Zeeland van Stichting Lezen & Schrijven, raakte aan de praat met een meneer die geen vaste woon- of verblijfplaats had. Hij vertelde dat hij geen problemen had met lezen en schrijven, maar had wel een tip: “Als iemand een uitkering komt aanvragen en hij kan geen formulier kan invullen, gelijk doorsturen naar school!!”. Hijzelf werkte helaas al jaren niet vanwege psychische problemen. Dat vond hij erg, want hij wilde wel graag meedoen en had nu niks om handen.

Na enige tijd zag Evelyn hem ineens achter de piano zitten. Hij speelde prachtig piano. Toen zij hem daarna een compliment gaf, zei hij: “Ja, verborgen talenten, verborgen ‘schatten’.”. En dat zette Evelyn weer aan het denken, want zij had zich van deze meneer toch al een beeld gevormd in haar hoofd. We kunnen veel vaker vragen naar deze verborgen schatten. Want talenten heeft iedereen. Een mooi inzicht. Niet alleen maar kijken naar wat mensen niet kunnen, maar vooral ook naar wat mensen wel kunnen en daarbij proberen aan te sluiten. Dank u wel meneer de pianist!

Tafelvanzeven is een cateringbedrijf dat vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geeft te leren en werken in de catering. De cursussen zijn voor zowel NT2-deelnemers als voor deelnemers die een cateringdiploma (bijvoorbeeld Sociale Hygiëne of Catering B) willen halen. De vrouwen ‘betalen’ hun opleiding door cateringopdrachten uit te voeren. De opdracht tijdens de opening van de Taalparade was daar een van!

Dankzij de muziek, de catering en het scrabblespel konden we mensen ‘lokken’ en zijn veel mensen aangesproken. Het was een hele leuke sfeer en een leuke opzet!

Taaltalkshow

Gedurende de week waren er nog tal van andere activiteiten, waaronder een geslaagde Taaltalkshow in Studio de Bakkerij, georganiseerd door WMO Radar: “Voor iedereen die wil praten over taal en zoekt naar woorden en voor iedereen die soms niet weet wat ‘ie moet zeggen.” Host Hanina, een enthousiaste Marokkaanse dame, kreeg iedereen aan de praat in haar talkshow!

Uitgelicht: Week van de Alfabetisering in Rotterdam

Yarda Oostendorp, projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven: ”We hebben via een doventolk geluisterd naar het verhaal van Gera, een Nederlandse dove vrouw, die de Nederlandse taal ook als een soort tweede taal ervaart. Verder hebben we samen met Sophie gezongen, geoefend met Nederlandse tongbrekers zoals ‘de slome slak eet slappe sla’, een taal-letterspel gespeeld en tot slot verschillende taalmisverstanden uitgewisseld. Kortom, een veelzijdige interactieve taalmiddag!”

Afsluitende brunch

De week is op zaterdag afgesloten met een brunch voor de Rotterdamse taalvrijwilligers, allerlei (taal)activiteiten rondom de Laurenskerk én met wederom prachtig weer

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK