Utrecht ondertekent Direct Duidelijk Deal

Op woensdagochtend 12 juni tekenden wethouders Linda Voortman (Utrecht), Rachid Guernaoui (Den Haag) en Touria Meliani (Amsterdam) in het Stadskantoor van Utrecht de Direct Duidelijk-deal. De deal is een initiatief van het ministerie van BZK en de Taalunie. Op een later moment zal ook de wethouder van Rotterdam tekenen.

Utrecht ondertekent Direct Duidelijk Deal

Communiceren in duidelijke taal

De wethouders zetten het gebruik van heldere taal in hun organisatie hoog op de agenda en gaan meer samenwerken. Ook beloven ze dat de medewerkers in hun gemeenten hulp krijgen bij het communiceren in duidelijke taal. De wethouders willen niet alleen binnen hun eigen organisatie werk maken van dit thema, maar hopen ook dat andere gemeenten enthousiast raken en hun voorbeeld volgen.

Voor veel mensen is het taalgebruik van de overheid lastig. Om hier wat aan te doen riepen het Ministerie van BZK, en de Nederlandse Taalunie eind 2018 de campagne ‘Direct Duidelijk’ in het leven. Steeds meer overheidsorganisaties sluiten zich aan bij het doel van deze campagne. Doel is ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt wat er in de tekst wordt bedoeld, wat dit betekent voor hun eigen situatie, en wat ze dus kunnen of moeten doen.

Regiobijeenkomst

Woensdagmiddag 12 juni was er een regiobijeenkomst voor alle gemeenten, met de naam ‘Duidelijk Taalgebruik’. Deze bijeenkomst was één van de drie bijeenkomsten die er landelijk rond dit thema worden georganiseerd. In een plenaire lezing werd uitgelegd dat taalgebruik en het hebben en willen uitstralen van gezag, veel met elkaar te maken hebben. Vervolgens werd er gezamenlijk in een gemeentelijke tekst gedoken en bekeken in hoeverre deze tekst ‘direct duidelijk’ was. Dit was een mooie en interessante oefening, waarbij het nog niet zo eenvoudig bleek om eenvoudig te communiceren!

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, waar gemeenten met elkaar naar hartenlust konden uitwisselen wat zij duidelijke communicatie al hadden doorgevoerd en werden er tips uitgewisseld met gemeenten die hier nog maar net mee begonnen waren. Het was een inspirerende middag en men ging weg met voldoende ideeën en inspiratie om eenvoudige communicatie verder door te voeren binnen de organisatie.
 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK