Voorbereidingen Week van de Alfabetisering in volle gang in Hardenberg

Het is je vast niet ontgaan: van 9 t/m 15 september 2019 is de Week van de Alfabetisering (WvdA). Organisaties en taalnetwerken door het hele land zijn druk in de weer om leuke activiteiten te organiseren om laaggeletterden te bereiken. We namen contact op met Hardenberg om te zien hoe een actieve taalsamenwerking zich voorbereidt op de WvdA. We spraken voorzitter Marie-José de Ruiter van de Werkgroep ‘Hardenberg taalt naar laaggeletterden’. 

Week van de Alfabetisering 2019 

Dit jaar staat voor de tweede keer de theatervoorstelling ‘Letter voor Letter’ op de planning. Dit zal plaatsvinden in Theater de Voorveghter in Hardenberg. 

De voorstelling heeft een duidelijk onderliggende boodschap voor laaggeletterden. Carola Smit en René Karst zingen verschillende Hollandse hits. Het is bedoeld als feestelijke avond waarbij het publiek uit volle borst mee mag zingen. Naast muziek komen er ook inspirerende verhalen en video’s voorbij. De voorstelling laat de bezoekers ervaren hoe mooi taal is.

Voorbereidingen Week van de Alfabetisering in volle gang in Hardenberg

Letter voor Letter met Overijssels tintje 

Vorig jaar in de Week van de Alfabetisering heeft ‘Letter voor Letter’ ook gedraaid in Hardenberg. Marie-José de Ruiter vertelt: “Vorig jaar juni ben ik naar de voorstelling in Drenthe geweest samen met onze taalambassadeurs (ex-laaggeletterden). De taalambassadeurs waren laaiend enthousiast. We hebben toen in zeer korte tijd de voorstelling naar Hardenberg gehaald voor de WvdA in september 2018’. 

Ze vervolgt: “Letter voor Letter werd ontzettend goed ontvangen. Vanwege het succes in 2018 hebben we besloten de voorstelling nogmaals hier naar toe te halen. We hebben nu veel meer tijd voor de voorbereidingen. Anders dan vorig jaar heeft het nu een Overijssels tintje. Terwijl vorig jaar Drentse taalambassadeurs in de video’s voorbij kwamen, zullen dit jaar de Overijsselse taalambassadeurs een rol spelen. Dat zal het Overijsselse publiek meer aanspreken. Ook zijn de liedjes aangepast.” Vanuit Hardenberg zal de voorstelling verder toeren door Overijssel. 

Publiek bereiken 

Marie-José gaat enthousiast door: ‘Om het ook dit jaar weer tot een succes te brengen proberen we veel aandacht te krijgen voor de voorstelling. Dit jaar brengen we het ook bij scholen onder de aandacht. We proberen zo goed mogelijk het publiek te bereiken voor wie het bedoeld is. De flyer van de ik-wil-leren campagne van Stichting Lezen & Schrijven haakt hier mooi op aan, die delen we ook uit.” 

“We hebben geflyerd in verschillende buurten. René Karst en Carola Smit hebben ook gepromoot, omdat zij als bekende Nederlanders veel mensen enthousiast maken. Op de folder van de voorstelling staat ook bewust heel groot de naam René Karst, inclusief foto.” Ook is de folder knaloranje, wat goed past bij de Nederlandse hits. De voorstelling is slechts € 1,-, zodat het voor iedereen betaalbaar is. 

Doorverwijzing 

De voorstelling is niet alleen een succes als het juiste publiek in de zaal aanwezig is. Naast alle ervaringsverhalen van ex-laaggeletterden die hen de stap moeten laten zetten om naar bijvoorbeeld een taalaanbieder te gaan, wordt er nagedacht om hen letterlijk deze stap te laten maken.  

“We denken aan een Meet & Greet met Carola Smit en René Karst na de voorstelling. De foto die daar gemaakt wordt, kan later in de bibliotheek opgehaald worden. In de bibliotheek is ook het Taalpunt gevestigd die hen verder kan helpen,” zegt Marie-José. 

Taalaanbieders zullen ook aanwezig zijn bij de voorstelling. Taalpuntcoördinator en docent Hanneke Ardesch zal met taalcoaches een rol vervullen. 

Voorbereidingen Week van de Alfabetisering in volle gang in Hardenberg

De taalsamenwerking in Hardenberg 

In Hardenberg staat laaggeletterdheid hoog op de agenda. De betrokkenheid van verschillende partners is groot. De werkgroep ‘Hardenberg taalt naar laaggeletterden’ denkt hard mee over de aanpak van laaggeletterdheid. In de werkgroep zijn de volgende organisaties betrokken: de Bibliotheek, het Taalpunt, Alfa- College Hardenberg, welzijnsorganisatie De Stuw, Pro Hardenberg, gemeente Hardenberg en Stichting Lezen & Schrijven. Marie-José de Ruiter is gekozen als onafhankelijke voorzitter.  

Binnen de taalsamenwerking wordt er goed samengewerkt volgens Marie-José: “De bibliotheek zit in hetzelfde gebouw als het Alfa- College. Het Alfa- College levert mankracht en ervaring. Het Taalpunt, gevestigd in de bibliotheek, is onder leiding van een ervaren Taalpuntcoördinator en docent Hanneke Ardesch. Zij vervult een belangrijke rol binnen de samenwerking. Ze ademt niet alleen onderwijs, maar ze heeft ook echt een netwerkfunctie. Iedereen weet Hanneke te vinden. De gemeente ondersteunt het Taalpunt.” 

“De werkgroep komt vijf keer per jaar samen. Aangezien we het belangrijk vinden dat de doelgroep ook betrokken is, voorzien drie taalambassadeurs ons van input. Ik vergader met de taalambassadeurs los van de werkgroep. Ze denken actief mee. Bijvoorbeeld over de Week van de Alfabetisering,” aldus de voorzitter. 

Kaartjes bestellen 

De Overijsselse theatertour van Letter voor Letter is op 13 september 2019 te zien in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Klik hier om je kaartje te reserveren!  

Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is tijdens de Week van de Alfabetisering? Of wil je een activiteit aanmelden? Ga dan naar https://www.weekvandealfabetisering.nl/.  

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK