Wethouder Saskia Bruines ontvangt lesmap Voel je goed! uit handen van eerste deelnemers

Vandaag is in de gemeente Den Haag de aanpak Voel je goed! officieel van start gegaan. Tijdens de feestelijke aftrap ontving wethouder Saskia Bruines persoonlijk de lesmap van de bijbehorende cursus. Voel je goed! is een unieke samenwerking tussen Diëtist in Den Haag, SHG Gezondheidscentra, Taal aan Zee en Taal voor het Leven om volwassenen te ondersteunen gezonder te leven.

In de gemeente Den Haag kampt bijna de helft van de volwassenen (49%) met overgewicht. In Den Haag is ruim een op de zes inwoners in de leeftijd tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd (16%). Voor volwassenen met overgewicht die moeite hebben met taal, kan afvallen extra lastig zijn.

Wethouder Saskia Bruines: “Gezond leven is zo belangrijk, maar kan ook best lastig zijn. Zelfs als je goed kunt lezen en schrijven. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven natuurlijk helemaal. Heel interessant om vandaag te horen wat dit project met mensen doet. De deelnemers hebben indrukwekkende verhalen verteld. Verhalen die laten zien dat dit project werkt.

Hoe het werkt

Voel je goed! wordt aangeboden in Den Haag en wordt zo veel als mogelijk gegeven in de buurt waar de deelnemers wonen en/of geworven zijn, bijvoorbeeld in een wijkcentrum of een buurthuis.

Getrainde vrijwilligers van Taal aan Zee begeleiden kleine groepen deelnemers bij het beter begrijpen en toepassen van algemene informatie over gezonder eten en meer bewegen. Deelnemers krijgen gedurende een half jaar adviezen en twintig gratis lessen (een les per week). Diëtisten van Diëtist in Den Haag en SHG Gezondheidscentra geven in deze periode vijf keer individuele eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en een supermarktrondleiding. Afhankelijk van de situatie van een cliënt, worden de kosten wel of niet vergoed.

Deelnemer Ingrid Ramath: “Mijn eetpatroon is door Voel je goed! helemaal veranderd. Ik snoep niet meer en drink geen frisdrank meer. Ik ben twee keer per week aan het sporten en wandel heel veel. Ik voel me heel goed nu. En ik geniet nog steeds van eten, hoor. Mijn moeder zei altijd: als je het met liefde maakt, is het altijd lekker!”

Deelnemer Theresia Doebar: “Ik ben net begonnen met de cursus. Door gezondheidsklachten werk ik al een tijdje niet meer en dat maakt me eenzaam. Ik wil graag gezonder worden en weer kunnen werken. Ik ben na tien jaar gestopt met roken en daardoor snack ik nu te veel. Ik hoop dat Voel je goed! me helpt om meer te gaan bewegen en me leert hoe ik gezonder kan eten.”

Wethouder Saskia Bruines ontvangt lesmap Voel je goed! uit handen van eerste deelnemers Wethouder Saskia Bruines ontvangt de lesmap uithanden van deelnemers Ingrid Ramnat (l) en Theresia Doebar

Experimentele aanpak

Voel je goed! is een experimentele aanpak, die de eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger combineert. Deze lessen zijn toegepast op gezonder eten, meer bewegen en taal. Met als doel een gezonder leven. Een extern bureau onderzoekt het effect van Voel je goed!. 

Over Voel je goed!

Voel je goed! ondersteunt volwassen laaggeletterden met overgewicht om gezonder te leven. Dit project wordt gefinancierd door Fonds NutsOhra, Achmea, Ipskamp Printing, Lidl en Fonds Taal maakt gezonder en is een onderdeel van samenwerkingsprogramma Taal voor het Leven. Dit programma helpt gemeenten en organisaties die aan de slag willen met de aanpak van laaggeletterdheid, wordt aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven en gefinancierd door de Rijksoverheid.