Werk

In veel bedrijven werken laaggeletterden. Vaak zonder dat hun collega’s dat weten. Lees hier hoe je laaggeletterden kunt helpen, zodat de productiviteit en veiligheid op de werkvloer verbetert.

Er zijn meer dan 700.000 laaggeletterde werknemers in Nederland die bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies en bestelformulieren kunnen lezen en invullen. Ook hebben ze vaak moeite met werken met de computer. Laaggeletterdheid op het werk gaat niet alleen over ongeschoolde medewerkers: bijna 40% van alle laaggeletterden heeft een vmbo- of mbo-1-diploma. Ongeveer 10% heeft een afgeronde opleiding mbo-2, -3 of -4. Zowel medewerkers van Nederlandse afkomst als die met een migratieachtergrond kunnen verborgen lees- en/of schrijfproblemen hebben.

Taal Werkt

Bij een groot aantal bedrijven in Nederland zijn laaggeletterden in dienst. Werkgevers, werknemers en collega’s kunnen aan de slag met laaggeletterdheid door bijvoorbeeld de e-learning te volgen, waarmee je laaggeletterden leert herkennen en motiveren om taalscholing te volgen. Ook worden binnen bedrijven taalvrijwilligers ingezet om eigen medewerkers te helpen hun taalniveau te verbeteren, iets dat de veiligheid en productiviteit aanzienlijk verbetert. Daarnaast worden werknemers zelfstandiger, zelfverzekerder en socialer.

Aan de slag

Weten wat de mogelijkheden zijn om laaggeletterdheid aan te pakken? Neem contact via 070 - 302 26 60

Onderzoeken

Succesverhalen