Wil jij bijdragen aan een samenleving waarin laaggeletterdheid niet meer van ouder op kind wordt doorgegeven? Wil jij je inzetten voor gelijke kansen voor kinderen en jongeren, zodat zij zonder taal- en rekenachterstand van school komen? Ben je in staat strategieën om te zetten naar nieuwe programma’s en projecten en deze ook goed te managen? Krijg je energie uit netwerken? 

De functie

Als Senior Adviseur Preventie volg je ontwikkelingen bij de overheid, de wetenschap en in de samenleving die bijdragen aan het voorkomen van laaggeletterdheid. Van interventies en onderzoek gericht op het jonge kind tot en met jongeren in het MBO. Je omarmt het thema, zet het intern en extern op de agenda en draagt zorg voor kennisdeling en leren. Je ontwikkelt samen met collega’s programma’s en projecten gericht op laaggeletterde ouders en professionals rondom het kind en voert deze uit.

Je onderhoudt een uitgebreid netwerk van relevante stakeholders bij organisaties in het werkveld, overheid en kennisinstituten en verkent mogelijke samenwerkingen. Je zorgt voor kruisbestuiving tussen lopende en nieuwe projecten gericht op ouders, scholen, gemeenten en andere professionals rondom het kind. Waar mogelijk maken we de link naar het stimuleren van de taalontwikkeling bij de ouders. Je coördineert de Themagroep Preventie waar alles rondom dit thema samenkomt en wordt gemonitord. Samen met de Persvoorlichter en Adviseur Beleid en Publieke Zaken formuleer je standpunten en met collega’ s van Communicatie draag je bij aan (landelijke) bewustwordingscampagnes.

Binnen onze organisatie werk je zowel in teamverband als zelfstandig. Deze functie heeft een landelijke focus en valt binnen team NoordWest met ongeveer 18 collega’s. Je rapporteert aan de regiomanager NoordWest, tevens MT-verantwoordelijke voor het thema preventie. Je werkt veel samen met het landelijke Team Innovatie, Kennis en Communicatie (IKC). We werken hybride, dus overleggen met onze collega’s en partners zowel online als live. Als Adviseur ga je vanuit huis naar partners en relaties. Met collega’s sparren en uitwisselen kan op het landelijke kantoor in Den Haag.

Waar ga je werken?

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Daarom zorgt Stichting Lezen en Schrijven ervoor dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitaal vaardig zijn. Door honderden organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies en campagnes. Én door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Stichting Lezen  en  Schrijven kent een informele cultuur met gedreven medewerkers die maatschappelijk betrokken zijn. Een open cultuur met ruimte voor ideeën en initiatieven. In ons werk werken we vanuit onze vijf kernwaarden; verbindend, ondernemend, onafhankelijk, oprecht betrokken en oplossingsgericht.

Als je vindt dat deze functie bij je past, nodigen we jou van harte uit om te solliciteren.  Ongeacht je leeftijd, gender, culturele achtergrond, van wie je houdt en wat je gelooft. Werken in diverse teams maakt het werk leuker en zorgt ervoor dat we betere resultaten behalen voor de samenleving!

Wij zoeken een collega met:

 • Minimaal 6 jaar relevante werkervaring.
 • Ervaring met programmaontwikkeling en het leveren van een inhoudelijke bijdrage aan financieringsaanvragen.
 • Ervaring met projectmatig werken en aansturing van projecten.
 • Ervaring met monitoring van resultaten en effecten is een pré.
 • Een relevant netwerk op kansengelijkheid en/of binnen het onderwijs is een pré.

Wie ben jij?

 • Je voelt je verbonden met de missie van Stichting Lezen en Schrijven en de aanpak van laaggeletterdheid.
 • Je bent inhoudelijk en analytisch sterk, hebt ruime kennis en ervaring op thema’s die raken aan het voorkomen van laaggeletterdheid, zoals gelijke kansen in het onderwijs of ouderbetrokkenheid en weet hierbij makkelijk aan te haken bij de actualiteit.
 • Je neemt graag de leiding, bent ondernemend, een goede organisator en neemt graag verantwoordelijkheid.  
 • Je vertaalt ideeën naar uitvoering in de praktijk. Je bent in staat om projectplannen op te stellen en uit te voeren.
 • Je bent een netwerker, met een overtuigende en inspirerende persoonlijkheid, die zowel collega’s als partners weet te enthousiasmeren en te verbinden.
 • Je beschikt over een vlotte pen en een onderzoekende, positief-kritische houding.

Wat bieden wij jou?

Naast een afwisselende functie met een mooie missie bieden wij jou:

 • De ruimte om je verder te ontwikkelen middels bijvoorbeeld opleidingen en cursussen;
 • Een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar, met de mogelijkheid voor een dienstverband van onbepaalde tijd;
 • Een salaris van maximaal € 5.441,- bruto per maand op basis van 40 uur afhankelijk van jouw opleiding en ervaring;
 • 200 verlofuren o.b.v. fulltime op jaar basis met de mogelijkheid om extra verlof te kopen;
 • 8% vakantietoeslag;
 • 6% eindejaarsuitkering;
 • Pensioenregeling, geen verplichte werknemersbijdrage (vrijwillige bijdrage is mogelijk)
 • Je ontvangt een ov-kaart waarmee je 2e klas mag reizen. Wij reizen zo veel mogelijk met het ov om zo duurzaam mogelijk te reizen. Indien nodig ontvang je ook een reiskostenvergoeding met auto.

Hoe kun je reageren?

Stuur je cv en motivatiebrief per e-mail naar sollicitatie@lezenenschrijven.nl  onder vermelding van vacaturenummer 28. Solliciteer uiterlijk 15 mei 2022.

De eerste gesprekken vinden plaats op 20 mei 2022 en de 2e gesprekken op 30 mei 2022. We vragen je hier alvast rekening mee te houden.

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Gerlinde Podt, Regiomanager NoordWest en MT-verantwoordelijke voor het thema Preventie via 06-10097822 of gerlindepodt@lezenenschrijven.nl.