Toolkit campagne Brabant

Geran uit Deurne leerde beter lezen en schrijven. Maar zo’n 170.000 Brabanders nog niet. Geran kan nu haar kind voorlezen. Taal heeft haar sterker gemaakt. Onze wens is dat nog veel meer laaggeletterde Brabanders dat in de toekomst kunnen zeggen. Hieronder vind je verschillende materialen om gemakkelijk in actie te komen.

Taalambassadeurs in de hoofdrol

Vanaf september 2017 starten we samen met Brabantse partners een communicatiecampagne waarin Taalambassadeurs vertellen wat zij hebben bereikt nu ze beter kunnen lezen en schrijven. Wij nodigen je van harte uit hieraan deel te nemen. Samen kunnen we zo veel mogelijk laaggeletterden in Brabant bereiken!

Kunnen lezen en schrijven zorgt ervoor dat je veel meer kan, lees hier wat Geran, Jan, Mary, Toon en Wim hebben bereikt.

 • Helmond - De Peel - Geran: “Niet twijfelen, gewoon doen. Dan kun je je kind voorlezen!”
 • West-Brabant - Jan: “Mijn droom komt uit! Nu ik beter kan lezen en schrijven kan ik zelfs anderen helpen!”
 • Zuidoost-Brabant - Mary: “Nu ik leer lezen en schrijven kan ik ook beter mijn administratie doen.”
 • Noordoost-Brabant - Toon: “Nu ik beter kan lezen en schrijven, heb ik mijn eigen bedrijf.”
 • Midden-Brabant - Wim: “Ik kan nu zelf mijn cv schrijven en solliciteren.”

Materialen

De campagnematerialen kan je downloaden en vanaf 4 september gebruiken in je eigen organisatie. Partners in Brabant ontvangen rond 1 september ook via de post een informatiepakket.

1. Video's

Ook zijn er vijf video’s met de Taalambassadeurs waarin zij hun persoonlijke verhaal vertellen. De video’s kan je bijvoorbeeld tonen op de website, intranet of op interne broadcastingsystemen.

2. Posters

Er zijn (standaard) basisposters en er zijn zogenaamde ‘invulposters’ waarop je informatie over uw eigen organisatie kunt invullen. Op de invulposters kunt je bijvoorbeeld een korte oproep, adres, openingstijden en/of een telefoonnummer invullen. Deze posters kan je op een opvallende plek in de organisatie ophangen.

Basisposters:

 Invulposters:

Taalambassadeur Toon uit Den Bosch

3. Ansichtkaarten

Er zijn ansichtkaarten die je bijvoorbeeld kan inzetten tijdens een wervingsactie.

Taalambassadeur Mary uit Eindhoven

4. Magazine: Taal maakt je sterker

In het magazine ‘Taal maakt je sterker’ lees je inspirerende verhalen van Brabantse partners. Je kan het magazine online lezen, delen en downloaden.

5. Sociale media

Ben je actief op Facebook? Dan zie je daar in september vast ook berichten van de Brabantse Taalambassadeurs voorbijkomen die je kan delen. Hieronder vind je verdere inspiratie voor berichten o.a. Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Je kan hier ook een afbeelding van een poster of ansichtkaart bij plaatsen.

 • 170.000 Brabanders hebben moeite met lezen en schrijven. U kunt helpen! www.lezenenschrijven.nl/brabant
 • Geran leerde beter lezen en schrijven. 170.000 Brabanders nog niet. Help mee! www.lezenenschrijven.nl/brabant.
 • Geran: “Niet twijfelen, gewoon doen. Dan kun je je kind voorlezen!” www.lezenenschrijven.nl/brabant
 • Jan: “Mijn droom komt uit! Nu ik beter kan lezen en schrijven kan ik zelfs anderen helpen!” www.lezenenschrijven.nl/brabant
 • Mary: “Nu ik leer lezen en schrijven kan ik ook beter mijn administratie doen.” www.lezenenschrijven.nl/brabant
 • Toon: “Nu ik beter kan lezen en schrijven, heb ik mijn eigen bedrijf.” www.lezenenschrijven.nl/brabant
 • Wim: “Ik kan nu zelf mijn cv schrijven en solliciteren.” www.lezenenschrijven.nl/brabant

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de campagne op lezenenschrijven.nl/brabant of mail naar rayonbrabant@lezenenschrijven.nl. Informatie over de aanpak van laaggeletterdheid in Brabant vind je ook in de factsheet Taal voor het Leven Brabant.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK