De functie

Als senior adviseur ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het proces van programmaontwikkeling en fondsenwerving bij Stichting Lezen en Schrijven. 

Samen met inhoudelijke experts bedenk je effectieve en nieuwe manieren om laaggeletterdheid aan te pakken en koppel je die aan passende financieringsbronnen. Je adviseert, traint en coacht de inhoudelijke adviseurs in verschillende themagroepen om op basis van ideeën en geleerde lessen tot een programma of projectaanpak te komen. Als nodig schrijf je zelf ook mee. Je scant mogelijkheden bij de overheid, (vermogens)fondsen en bedrijven voor financiering hiervan. Met je snelle begrip van de context en je commerciële inzicht, herken je kansen binnen én buiten de sector. Je durft hierbij groot te denken. Je weet hoe je bedrijven en fondsen met een aantrekkelijke propositie een stap verder brengt in hun (MVO) doelstellingen.

Samen met de inhoudelijke adviseurs vertaal je de ontwikkelde aanpakken naar aantrekkelijke Concept Notes en Projectaanvragen. Je stimuleert hierin samenwerking met andere organisaties en universiteiten. Je waarborgt de kwaliteit van de aanvragen, inclusief het budget, en zorgt samen met collega’s van het IKC team dat het voorstel wordt voorzien van een monitorings- en evaluatiekader en een communicatie plan.

Daarnaast houd je oog voor kansen voor ongeoormerkte fondsenwerving en onderhoud je een warme strategische relatie met belangrijke (bedrijfs)partners zoals de Nationale Postcode Loterij. 

Waar ga je werken? 

Stichting Lezen en Schrijven zet zich in voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en hierdoor ook digitaal minder vaardig zijn. Dit doen wij door honderden organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies en campagnes. Én door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. 

Stichting Lezen en Schrijven kent een informele cultuur met gedreven medewerkers die maatschappelijk betrokken zijn. Een open cultuur met ruimte voor ideeën en initiatieven. In ons werk werken we vanuit onze vijf kernwaarden; verbindend, ondernemend, onafhankelijk, oprecht betrokken en oplossingsgericht.  

Je maakt onderdeel uit van het team Innovatie, Kennis en Communicatie (IKC) dat bestaat uit ongeveer 15 personen. Je werkt nauw samen met de adviseurs onderzoek en monitoring (Kennis), de adviseurs communicatie en met de inhoudelijke adviseurs uit het hele land. We werken hybride, dus overleggen met onze collega’s en partners doen we zowel online als live. Je rapporteert aan de manager IKC.

Wij zoeken een collega met:

 • Een afgeronde WO opleiding op een voor de functie relevant gebied.
 • Minimaal 6 tot 8 jaar relevante werkervaring op het gebied van programmaontwikkeling en fondsenwerving.
 • Ervaring in (eind)verantwoordelijke rol met het implementeren van processen voor programmaontwikkeling en fondsenwerving.
 • Aantoonbare succesvolle ervaring in het schrijven van subsidie- en fondsaanvragen.
 • Ervaring in het ontwikkelen van en werken met verandertheorieën (Theorie of Change) is een belangrijke pré.
 • Actuele kennis van en een netwerk in private en publieke fondsen.
 • Een vlotte pen en een goede beheersing van de Nederlandse taal. 

Wie ben jij?

 • Je voelt je verbonden met de missie van Stichting Lezen en Schrijven en de aanpak van laaggeletterdheid. Je weet deze als geen ander op een aansprekende, begrijpelijke en goed onderbouwde manier te verwoorden. 
 • Je bent een creatieve doener, innovatief en ondernemend en durft je kansen te pakken in onze organisatie, waarbij je het gezamenlijke belang niet uit het oog verliest. 
 • Je bent een goede organisator en weet ook in een dynamische en drukke omgeving het overzicht te houden, hoofd- en bijzaken te onderscheiden en keuzes te maken. 
 • Je bent een netwerker in hart en nieren, met een overtuigende en inspirerende persoonlijkheid, die zowel collega’s als nieuwe partners weet te enthousiasmeren.
 • Je bent inhoudelijk en analytisch sterk, weet je dossiers snel eigen te maken en aan te haken bij trends en ontwikkelingen. Je bent in staat om het complexe en brede speelveld rondom de aanpak van laaggeletterdheid te doorgronden en te zien waar de kansen liggen.
 • Je bent collegiaal, weet mensen samen te brengen en verbindingen te leggen, zowel intern als extern. Schakelen tussen topbestuurders en ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen, gaat je goed af. Je bent voor (nieuwe) partners een gesprekspartner op directieniveau.
 • Je werkt zelfstandig en neemt graag verantwoordelijkheid.
 • Je bent politiek-bestuurlijk sensitief.

Arbeidsvoorwaarden

Naast een afwisselende functie met een mooie missie bieden wij jou:

 • De ruimte om je verder te ontwikkelen middels bijvoorbeeld opleidingen en cursussen;
 • Een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar, met de mogelijkheid voor een dienstverband van onbepaalde tijd;
 • Een salaris van maximaal € 5255,- bruto per maand op basis van 40 uur afhankelijk van jouw opleiding en ervaring;
 • 200 verlofuren o.b.v. fulltime op jaar basis met de mogelijkheid om extra verlof te kopen;
 • 8% vakantietoeslag;
 • 6% eindejaarsuitkering;
 • Pensioenregeling, geen verplichte werknemersbijdrage (vrijwillige bijdrage is mogelijk)
 • Je ontvangt een ov-kaart waarmee je 2e klas mag reizen. Wij reizen zo veel mogelijk met het ov om zo duurzaam mogelijk te reizen. Indien nodig ontvang je ook een reiskostenvergoeding met auto. Het is handig als je over een auto beschikt, omdat de ov-bereikbaarheid van sommige partners slecht is.

Solliciteren?

Ben je enthousiast geworden? Ben je enthousiast geworden? Reageer dan per e-mail t.a.v. de afdeling P&O naar sollicitatie@lezenenschrijven.nl onder vermelding van vacaturenummer 42.

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Suzannah Vree (Manager IKC) via het mobiele nummer 06-274 84 292 of via de mail: suzannahvree@lezenenschrijven.nl.