Verkiezingskrant in gewone taal

Op donderdag 23 mei 2019 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die grote moeite hebben taal en/of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op te zoeken wat de politieke partijen willen of om een stembiljet te begrijpen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant over verkiezingen voor het Europees Parlement is half april verschenen.

Heldere informatie in begrijpelijke taal

De Verkiezingskrant is ontwikkeld zodat meer mensen goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. De krant met heldere informatie in begrijpelijke is ontwikkeld door ProDemos in samenwerking met het Europa Direct Informatiecentrum (EDIC) Den Haag en Stichting Lezen & Schrijven. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen. De editie over de verkiezingen voor het Europees Parlement gaat over:

  • Wat doet de Europese Unie?
  • Wat doet het Europees Parlement?
  • Wie besturen de Europese Unie?
  • Op wie ga ik stemmen?
  • Stemmen: hoe doe je dat?
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Aan de slag met de Verkiezingskrant

Taalaanbieders die samenwerken met Stichting Lezen & Schrijven ontvangen eind april een Verkiezingskrant. Zij kunnen de krant gebruiken in een les. U kunt de Verkiezingskrant vanaf hier online lezen of downloaden en printen. De krant is ook te bestellen via de webwinkel van Prodemos.

Gratis informatiebijeenkomsten

ProDemos organiseert gratis informatiebijeenkomsten over de verkiezingen. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die de politiek niet op de voet volgen, maar er wel meer over willen weten. Op een laagdrempelige manier leren deelnemers waarom de politiek – en dus stemmen – belangrijk is. Deelnemers leren bijvoorbeeld wat ‘feiten en fabels’ zijn over de verkiezingen en spelen een politieke bingo. Meer informatie over de bijeenkomsten vindt u op de website van Prodemos.

Lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers

Docenten en vrijwilligers kunnen de Verkiezingskrant gebruiken om over de verkiezingen te praten. En zij kunnen de krant gebruiken om in een lessituatie te oefenen met lezen. In de lesbrief staan handige tips en instructies hoe u dat kunt doen. In de bijbehorende Instructiekaarten staan aanwijzingen om het begeleiden bij lezen goed te laten verlopen.

Eerdere edities

De krant over de komende verkiezingen is een vervolg op eerdere edities. Zo verscheen in 2019 een Verkiezingskrant over de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen, in 2018 een Verkiezingskrant over de Gemeenteraadsverkiezingen en in 2017 was er een editie over de Tweede Kamerverkiezingen.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK