Gesprekskompas: Herkennen, bereiken en activeren van mensen met onvoldoende basisvaardigheden

Voor de thema’s ‘werk en werkzoekenden’ en ‘schulden en armoede’ zijn handige gesprekskompassen beschikbaar. Deze kompassen geven professionals en beleidsmakers praktische tips voor hoe je laaggeletterden kunt herkennen, bereiken en activeren.

Het gesprekskompas 

De kompassen geven bijvoorbeeld handvatten voor hoe en wanneer je de doelgroep aanspreekt. Ook staan er tips in over wat je iemand kunt aanbieden om zijn/haar basisvaardigheden te verbeteren. 

De gesprekskompassen kan je gebruiken als je: 

  • laaggeletterdheid wil aanpakken, maar niet weet hoe de doelgroep bereikt moet worden; 
  • het idee hebt dat laaggeletterdheid speelt binnen een organisatie, maar het niet lukt om individuen te herkennen; 
  • het juiste moment en de juiste benadering voor een gesprek wil bepalen; 
  • praktische tips voor het uitvoeren van een gesprek en het aanbieden van aanbod kunt gebruiken. 

De kompassen worden aangeboden als praktisch naslagwerk na het volgen van de Presentatie Aanpak Laaggeletterdheid of de workshop 'Bespreken van laaggeletterdheid'.

Inkijkexemplaar

De gesprekskompassen zijn zowel fysiek als digitaal beschikbaar.  Hieronder kan je een inkijkexemplaar bekijken. 
 

Gesprekskompas werk en werkzoekenden 

Gesprekskompas armoede en schulden

Moeilijkere bereikbare doelgroepen 

Specifieke doelgroepen binnen de 2,5 miljoen laaggeletterden worden soms moeilijker bereikt. Een voorbeeld zijn de laaggeletterden met Nederlands als moedertaal. Lost Lemon en Muzus deden daarom in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven onderzoek naar hoe je moeilijkere bereikbare doelgroepen beter kan herkennen, bereiken en activeren. Samen met 18 organisaties en de inhoudelijke kennis van Stichting Lezen & Schrijven zijn zij aan de slag gegaan. Op basis van het onderzoek zijn de gesprekskompassen ontwikkeld. Lees hier het volledige onderzoeksrapport. 

Meer informatie? 

Wil je ook aan de slag met de aanpak laaggeletterdheid en de gesprekskompassen? Neem contact op met info@lezenenschrijven.nl of bel naar 070 - 302 26 60 en vraag naar een lokale projectleider bij jou in de buurt.

Gesprekskompas: Herkennen, bereiken en activeren van mensen met onvoldoende basisvaardigheden

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK