"Toen ik hier kwam was de Nederlandse taal voor mij heel moeilijk. Ik kon niet lezen en niet schrijven. Ik kon brieven niet lezen en kon niets bij de bank. Je hebt geen leven zonder lezen en schrijven. 

In Nederland zijn veel kansen. Ik heb de kans gekregen te leren lezen en schrijven.  En het is gratis via de Stichting lezen en Schrijven. Ik heb in mijn hart en in hoofd gezegd: de kans is hier. Ik moet de kans grijpen en er mee doorgaan. 

Ik ben er trots op dat ik nu kan lezen en schrijven. Ik kan brieven lezen en mijn administratie doen. En komen vriendinnen met hun brieven naar mij toe. En ik kan ze lezen en hen uitleggen waar ze over gaan. Daar ben ik heel blij mee."

Over Akosua

Akosua werkt als verzorgende in een verzorgingstehuis. Akosua motiveert iedereen om naar taalles te gaan en aan de slag te gaan met hun basisvaardigheden. Net zoals zij zelf heeft gedaan sinds ze uit Ghana hier woont. Ze verdient veel respect voor haar ontwikkeling nadat ze in Nederland was aangekomen. 

Akosua zet zich in voor het team ervaringsdeskundigen Rotterdam. Ze stapt overal op af, ook als ze zelf heel zenuwachtig is. Ze heeft een positieve instelling en is heel gedreven. Akosua geeft aan iedereen die ze tegenkomt haar visitekaartje, zodat mensen zich aan kunnen melden voor taalles. Akosua weet hoe belangrijk leren is en verwijst mensen naar het Taalhuis of naar scholen.

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.

Taalheld 2022 Akosua Antwi