Over Ben 

Ben is heftruckchauffeur. Daarnaast is hij taalcursist en werkt hij hard aan het verbeteren van zijn leesvaardigheid. In de weekeinden en avonduren zet hij zich waar mogelijk in als Taalambassadeur. Met enthousiasme en humor vertelt hij uit eigen ervaring waarom het zo belangrijk is om te leren lezen en schijven.  

Ben wilde vroeger liever met zijn handen werken. Hij ging vaak niet naar school. Wel leerde hij alles wat er te leren viel op de autosloperij van zijn opa. Met zijn handen kon hij alles, maar de vaardigheid om te lezen en schrijven ontwikkelde hij niet. Hij werd heftruckchauffeur en haalde mondeling zijn certificaten en rijbewijzen. Het lukte hem lange tijd om zich zo te redden. De digitalisering gooide voor hem roet in het eten.  

Ben krijgt op zijn werk veel waardering van collega’s. Hij is echt een voorbeeld voor anderen. Ben neemt zijn werk als chauffeur en zijn werk als Taalambassadeur heel serieus en werkt hard. Tijdens werkuren, tijdens avonden en weekenden als ervaringsdeskundige. Zo werkte hij mee aan telefonische onderzoeken en testen voor bedrijven en heeft regelmatig gesprekken in de bibliotheek. Daarnaast doet hij op verschillende plekken in Utrecht verbetersuggesties voor begrijpelijke taal.  

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving. 

Taalheld 2022 Ben van Dijk