Alles om laaggeletterdheid aan te pakken

Frans is van alle markten thuis. Als vrijwilliger bij het Leerhuis in Culemborg geeft hij meerdere dagen per week les in spreken, schrijven, luisteren, sport en foto’s maken. En hij begeleidt wandelgroepen en moeder-kindgroepen. De ene keer doet hij dat klassikaal, de andere keer in een kleiner groepje. Soms in een lokaal, soms buiten. Maar wat Frans ook doet, hij doet het altijd vol passie. Zolang hij maar laaggeletterdheid kan aanpakken!

De cursisten die Frans begeleidt zijn heel enthousiast over zijn gezellige en leerzame lessen. Iedereen is welkom, hij laat alle cursisten in hun waarde en iedereen voelt zich op z’n gemak. Frans zorgt ook voor verbinding tussen alle deelnemers. Dus NT1'ers én NT2'ers. Daardoor wandelt er op woensdagmiddag nu een Nederlandse vrouw die eenzaam is mee met een groep Marokkaanse dames. Kunnen ze tijdens het lopen mooi hun Nederlands oefenen met elkaar.

Tijdens de coronaperiode kwam Frans zijn creatieve kant naar boven. Hij verstuurde via WhatsApp video’s met nieuwe woorden naar cursisten. En hij ging met cursisten fietsen, want dat mocht wel.

Frans pakt laaggeletterdheid graag samen aan. Daarom gaat hij ook in gesprek met andere organisaties. En hij staat altijd open voor gastlessen. Maar hij is zelf ook een bron van inspiratie. Binnen het Leerhuis enthousiasmeert hij nieuwe vrijwilligers. Ze mogen altijd bij zijn lessen meekijken en meedraaien. Met vrijwilligers met wie hij al langer samenwerkt bespreekt hij nieuwe ideeën. En hij durft zijn mening te laten horen. Dat doet hij altijd met respect voor anderen.

Voordat Frans met pensioen ging werkte hij jarenlang in het onderwijs. Al die werkervaring komt nu goed van pas. Maar, hij staat nog steeds open om te leren en te reflecteren. Bij Frans zit onderwijs in zijn bloed. En laaggeletterden zitten in zijn hart!

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs