Een warm bad 

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen wilde graag laaggeletterden herkennen en doorverwijzen naar taalaanbieder ROC Nijmegen. Daarom ontwikkelde ze in samenwerking met het ROC Nijmegen de Workshop Basisvaardigheden. Die workshop is een groot succes. Vooral vanwege degene die ‘m geeft: Gertie!

De deelnemers aan de 1,5 uur durende workshop komen bij Gertie in een warm bad terecht. Natuurlijk gaat het over waarom het belangrijk is om goed te leren lezen en schrijven. Maar Gertie luistert ook naar de vaak negatieve ervaringen van de deelnemers met leren en school. En ze begrijpt hoe moeilijk het kan zijn om toe te geven dat je moeite hebt met lezen en schrijven. Met een gezonde dosis humor weet ze vaak al in de eerste 10 minuten van de workshop de vinger op de zere plek te leggen.

Gertie zorgt altijd voor een veilige sfeer tijdens de workshop. Daardoor durven deelnemers zich te uiten. Ze luisteren naar elkaar en ervaren dat ze niet de enigen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Vervolgens maakt Gertie duidelijk dat je niet met je probleem hoeft rond te blijven lopen. Het kan echt anders!

Gertie is super actief en creatief met de lesstof. En ze vindt empowerment belangrijk. Haar motto is: Leren is leuk! Het is daarom vaak heel gezellig tijdens de workshop. Maar dat doet niets af aan de resultaten. Ruim 60% van de deelnemers start na de workshop met een NT1-cursus. Een klein deel start met een NT2-cursus.

Gertie vindt het zelf heel gewoon dat ze op deze manier zoveel laaggeletterden helpt. Maar wat ze doet is erg bijzonder. Eigenlijk verdient elke laaggeletterde een Gertie!

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs