De computer voor iedereen toegankelijk

De altijd vrolijke Noortje meldde zich een paar jaar geleden aan als vrijwilliger bij Stichting Vrouwen Integratie Vandaag (VIV). Ze was gelijk zo enthousiast dat ze nooit meer is weggegaan.

Noortje begon met het geven van praktijklessen computer. Ze maakte speciaal voor haar cursisten een cursusboek op maat. En een certificaat als beloning. Daarna hielp ze de stichting om de ict op orde te krijgen. En ze zette een nieuw registratiesysteem op. Daardoor kunnen de oud-cursisten die op kantoor werken er veel makkelijker mee werken. Nu geeft ze computerlessen. En ze herschrijft het lesprogramma, zodat het beter aansluit bij de cursisten.

Noortje geeft de computerlessen samen met een vrijwilliger die het werken weer aan het opbouwen is. Dankzij de begeleiding en stimulans van Noortje groeit haar zelfvertrouwen.

Noortje behandelt alle cursisten gelijk en volwaardig. Ze leert hen de gebruikelijke computertermen en moeilijke woorden legt ze uit. Zo breiden de cursisten hun woordenschat uit. Ook leert ze hen hoe ze de computer in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Door haar worden ze digitaal vaardig.

Via LinkedIn deelt Noortje af en toe anonieme anekdotes uit haar lessen. Zo hoopt ze anderen te inspireren en stil te laten staan bij de cursisten die zij lesgeeft: vrouwen uit andere landen die heel graag Nederlands willen leren. En met een computer willen leren omgaan. Ook als ze in hun eigen land niet of nauwelijks naar school zijn geweest. En dus moeten leren hoe je moet leren. Of niet weten hoe een muis werkt.

Noortje deelt haar kennis en kunde op alle niveaus. Cursisten zeggen dat ze echt iets leren van haar. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze zoekt uit, past aan, probeert en stimuleert. En ze maakt de computer toegankelijk voor iedereen. Dat is, naast het leren van de taal, heel belangrijk in de huidige maatschappij.  

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs