“Ik mag nu met machines werken”

Dave: “Ik kon vroeger op school niet goed meekomen. Ik kon bijvoorbeeld niet opschrijven wat de meester bedoelde. Dan moest ik me melden. En lieten ze me wat anders doen. Zoals schoffelen. De andere kinderen lachten me uit. Dat deed pijn. Uiteindelijk ben ik maar gestopt met school.

Vanaf mijn 14e werk ik al. Maar urenlijsten invullen lukte me niet. Als ik wat moest voorlezen klapte ik dicht. En als ik een formulier moest invullen zei ik dat ik dat ‘s avonds wel deed.

Thuis keek ik altijd Nederlandse films. Want de ondertiteling ging veel te snel voor mij. En als ik brieven moest lezen hielp mijn vader. Maar toen hij overleed moest ik het zelf doen. Of ik vroeg mijn vrouw om hulp.

Toen ze op mijn werk vroegen wat ik graag wilde leren, zei ik: lezen en schrijven. Nu ga ik elke woensdagmiddag onder werktijd naar mijn taalcoach Nel. We lezen samen een boek, of we schrijven wat. Als ik ‘s avonds vrij ben oefen ik verder.

Nu ik beter kan lezen en schrijven is het gelukt om certificaten te halen. Daardoor mag ik nu met machines werken. Daar ben ik trots op! Ook toon ik nu meer initiatief. Ik pak dingen zelf op. Ik kom meer voor mezelf op en ik word gezien.

Tegen anderen die moeite hebben met lezen en schrijven wil ik zeggen: Laat je kop niet hangen. Vul het formulier in en doe het!”

Over Dave

Dave wilde graag beter leren lezen en schrijven. Na lang twijfelen zette hij 4 jaar geleden een belangrijke stap. Hij zei hardop dat hij wilde leren. Sindsdien werkt hij elke week met taalcoach Nel van Bibliotheek AanZet aan zijn basisvaardigheden. Hij herhaalt dan wat hij al heeft geleerd. En hij leert nieuwe dingen.

Dave vindt het fijn dat hij zijn leerwensen meteen met zijn taalcoach kan bespreken. En dat hij leert op een manier die bij hem past. Zo komt hij goed tot zijn recht. Hij kan nu al zoveel beter lezen en schrijven.

Voor Dave is leren nu de normaalste zaak van de wereld. En hij vindt het nog leuk ook! 

Taalheldenprijs wordt mogelijk gemaakt door

Achmea sponsor van de taalheldenprijs Postcode Loterij sponsor van de taalheldenprijs